Mosógép apró adományokból

Hat hónap alatt több száz jó szándékú online vásárló apró adományából több mint hatszázezer forint gyűlt össze a Magyar Máltai Szeretetszolgálat „Kerekítsd fel!” elnevezésű programjában a budapesti Miklós utcai hajléktalanszálló javára. Az összegből ipari mosógépet vásároltak.
A „Kerekítsd fel!” programot online kereskedőházakkal együttműködve indította el a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Ennek keretében a Gemini Duo webáruház és a segélyszervezet együtt hirdette meg a „Tisztaság és méltóság a hajléktalan embereknek” projektet, amelynek során a webáruház vásárlói 2017. szeptember 7. és 2018. március 31. között élhettek a vásárlásuk végösszegének felkerekítésével, s az így keletkezett „borravalóval” hozzájárulhattak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fedél nélkül élő emberek számára fenntartott mosodájának fejlesztéséhez. A gyűjtési időszak végére a webáruház vásárlóinak jóvoltából 603 ezer forint gyűlt össze.
A Budapest III. kerületében, a Miklós utca 32. szám alatt működő Gondviselés Háza Hajléktalanok Éjjeli Menedékhelye és Nappali Szociális Centrum rendkívül sokrétű támogatást kínál a bajba jutott embereknek. Az épület földszintjén hajléktalanok nappali melegedője működik mosási és fürdési lehetőséggel, valamint egyéni tanácsadás és szociális ügyintézés is segíti a rászorulókat. A mosoda helyiségében esténként női krízisszálló működik, ahová elsősorban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat utcai gondozószolgálatai helyeznek el bajba jutott, utcára kényszerült nőket.
A házban működő másik nagyobb intézmény a Gond­viselés Háza Hajléktalanok Éjjeli Menedékhelye, amely speciális abból a szempontból, hogy a napközbeni benttar­tóz­kodásra is lehetőséget nyújt, ha a hajléktalan személy munkarendje vagy egész­ségügyi állapota ezt igényli. Férfiak, nők és párok számára is vannak itt szobák. A kerületben tevékenykedő két utcai gondozószolgálat munkatársai is innen indulnak napi útjukra, hogy segítsék az utcán élőket, s emellett a házon belüli fogadóóráikat is ebben az épületben tartják. A mosoda kiszolgálja a nappali melegedőbe betérő hajléktalan embereket is. A ruházat tisztítását ipari mosó- és szárítógépekkel végzik. A „Kerekítsd fel!” program támogatásával az intézmény lecserélhette az egyik javíthatatlanná vált ipari mosógépet. Az új gép 730 ezer forintba került. Az összeg legnagyobb részét a program keretében összegyűlt pénzadományokból, a fennmaradó részt pedig a szeretetszolgálat saját költségvetéséből fedezték.
A mosoda hétfőtől szombatig, heti hat napon keresztül fogadja az utcán élő embereket, vasárnap az épületben működő éjjeli menedékhely lakói moshatnak itt. Így hetente körülbelül negyven-ötven adag ruhát mosnak és szárítanak a gépekben, ez havonta mintegy 1200–1500 adag ruha mosását jelenti. A hajléktalan emberek a mosás idejét általában arra használják, hogy megfürödjenek. Ehhez a tisztálkodószereken kívül törölközőt és fürdőköpenyt is kapnak, így az éppen viselt ruháikat is ki tudják mosni. Jellemzően a környező kerületekben élőket szolgálja az intézmény, de gyakran érkeznek ide hajléktalan emberek Budapest más területeiről, sőt az agglomerációból is.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .