Mit várok ettől az évtől? − Radikális változásokat…

Csath Magdolna

2010 a radikális változások éve kell, hogy legyen. Azért, mert gazdaságunk és társadalmunk nyolc éve folyamatos leépülésben van, így az újra felfelé induláshoz komoly, szakmailag jól megalapozott és a nemzeti érdekeket kifejező döntésekre lesz szükség. Először is ki kell mondani, hogy a gazdaság van az emberért és nem fordítva. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a politikusoknak fel kell hagyniuk azzal a gyakorlattal, hogy kizárólag a makrogazdaság állapotát jellemző mutatók alakulására figyeljenek, és semmibe vegyék a társadalom állapotát, az emberek életminőségének alakulását. Nem fogadható el például olyan döntés, amely a GDP – a bruttó hazai érték – növelése céljából környezetszennyező beruházásokat támogat. Nem lehet továbbá az államháztartás hiányának csökkentése érdekében tovább rontani az egészségügy, az oktatás és a kultúra helyzetét. Éppen ellenkezőleg: ezeket a jövőnk szempontjából kulcsfontosságú területeket meg kell erősíteni.

A 2009-ben újra felgyorsult népességfogyást le kell lassítani, sőt, ha lehet, meg kell állítani 2010-ben. Ennek módja az, hogy a kormány támogatja a családokat, és ösztönzi a gyermekvállalást. A családokon és a gyermekeken nem lehet tovább spórolni. De az idősek felé is nagyobb megbecsüléssel kell fordulni. A gazdasági válság 2010-ben nálunk is megfékezhető lesz, ha az új kormány gyorsan belekezd a gazdaságépítő munkába. Ha helyzetbe hozza a hazai vállalkozásokat, és hiteles, korrupciómentesen és átlátható módon mozgásba hozza a társadalom visszafojtott energiáit, ha lehetőségeket teremt az embereknek arra, hogy részt vegyenek az ország újraépítésében. Mindezeknek fontos eszköze az egyházi iskolák és az egyházak társadalomépítő munkájának értékelése és támogatása, a nemzeti hagyományok ápolása, a határon túli magyarok érdekeinek védelme, a munka és a tudás becsületének helyreállítása, a társadalmi bizalom újbóli megteremtése, valamint a nemzet ellen bűnöket elkövetők felelősségre vonása. Azt is szeretném, hogy 2010-ben újra jó legyen magyarnak lenni: itthon és külföldön egyaránt.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .