Mit vár az új évtől?

Az adventi várakozásra ”felelő” karácsony után pár nappal már tele vagyunk újabb várakozásokkal. Kezdődik egy új év − nem is nagyon biztató kilátásokkal. Annál fontosabb tisztáznunk: mit is várunk ettől az esztendőtől? − Ezzel a kérdéssel szólítottunk meg többeket az óesztendő utolsó napjaiban.

Egy szolidárisabb társadalom felé
Forrai Tamás, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium igazgatója

Nehéz év lesz az idei az egész magyarság számára. Amikor egy közösség nagy nyomás alatt van, előfordul, hogy az emberek bezárkóznak, még önzőbbek, agresszívebbek lesznek – s még inkább kijátszhatók egymás ellen. De létezik egy másik út is a nehéz helyzetben: amikor a közösség tagjai között erősödik a szolidaritás, az emberek elkezdenek kiállni egymásért, a másik érdekeiért is. Azt gondolom, még nem dőlt el a kérdés, hogy melyik úton megyünk tovább. Reményeim szerint egy szolidárisabb társadalom felé haladunk.
Idén százéves jubileumot ünnepel a magyar jezsuita rendtartomány, amely 1909-ben önállósult az osztrák provinciától. 2009-ben visszatekintünk XX. századi történelmünkre, számba vesszük örömeinket, fájdalmainkat is, azért, hogy tisztán lássuk időszerű feladatainkat, küldetésünket is a mai magyar társadalomban.
Iskolánkban a korábbi évek előkészületének gyümölcsei érnek be: még mielőtt a tavaly év végi gazdasági krach betört, elhatároztuk, hogy belevágunk nagy tervünk megvalósításába. Többéves gyűjtési tevékenység után – mert állami támogatást nem sikerült elnyernünk – épületbővítésbe kezdünk. Találtunk támogatókat, és ez ismét megerősít abban, hogy az összefogás a jó célért közösséget teremt. Ezt annak tudatában is mondom, hogy a jövő nyáron záruló építési folyamat során minden bizonynyal még további támogatásokat kell szereznünk. Az épületbővítés lehetővé teszi, hogy az eddigi nyolcosztályos gimnázium mellé belépjen egy négy évfolyamos osztály is. A létszámbeli növekedés mellett ez a tehetséggondozó programunk bővítését is jelenti, amelynek keretében egy matematika tagozatos fél osztályt is elindítunk.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .