„Mint élő kövek, épüljetek lelki házzá…”

– Pontosan 280 évvel korábban, 1728-ban kezdték el építeni az akkor még önálló településnek számító Mindszent község templomát. Azóta Miskolc városa körbefonta a kis települést, ahol ma már csak a Mindszent tér, valamint az egyházi épületegyüttes elnevezése utal az egykori önállóságra. Ma már egy nagyváros belsejében emelkedik a magasba a Mindszenti templom két karcsú tornya.

Ki tudja, hányszor kellett már felújítani ezt a templomot az utóbbi közel háromszáz év alatt. Sok minden elkopott a legutóbbi, mintegy harminc évvel ezelőtti felújítás óta. Nem voltak elegendőek a kisebb javítgatások, egy teljes külső felújítás vált szükségessé.

Az adományok gyűjtésével és az erre a célra való takarékoskodással párhuzamosan rendszeresen imádkozni kezdtek a hívek azért, hogy Isten segítse meg őket jó elhatározásukban, vagyis a templomfelújításban. A híveken túl más jóakaratú emberek és egyéni vállalkozók is segítették adományaikkal e nemes cél megvalósítását, az anyagi háttér biztosítását azonban az egri érsekség vállalta. Így készült el 2008 júliusától 2009 áprilisáig a teljes tetőhéjazat cseréje, az új bádogozás, a vakolat, a kődíszek és -szobrok, valamint a villamos- és gázbekötés felújítása. Az új, szemet gyönyörködtető színezésben tündöklő templom a város középpontjában ma még jobban magára vonja a járókelők figyelmét.

A felújított templomot az isteni irgalmasság vasárnapján Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg. A templom mögötti udvarban felállított szabadtéri oltár köré sok száz hívő sereglett össze a hálaadó szentmisére. Az elsőáldozásra készülő gyerekek néhány perces látványos bemutatót tartottak. A felújított templom utcai homlokzatának közel négy méter magas fényképét rakták ki, kisebb, köveket szimbolizáló fényképdarabokból; ezáltal bemutatva a titkot: mi, Krisztus-hívők mint élő kövek építjük fel Isten templomát, amire Péter apostol levele is utal (1Pt 2,5), s a „lelki ház” építése során is rendszeresen megújulásra szorulunk.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .