Mindvégig kitartottak

A szerző, Paweł Wyszkowski, a Szeplőtelen Szűz Missziós Oblátusainak tagja egy évtizedet fordított kutatásra, de könyvének hitelességét az a tény is növeli, hogy személyesen megtapasztalta az ukrajnai egyházüldözést. Kutatott szovjet levéltárakban, de felhasználta a szenvedéseket túlélt hitvallók visszaemlékezéseit is. Így nemcsak adatszerű, de élményszerű beszámolóról van szó.


Az ukrán katolikus jelenlét és egyházszervezet a XIII. századtól ismert. 1769-ben II. Katalin cárnő tiltó rendelkezéseivel megkezdődött a katolikusok jogfosztása, mely csak 1905-ben ért véget. 1917-ben azonban sokkal rosszabb, véres üldözés vette kezdetét. Ennek története jelenti a könyv törzsanyagát. Meg kell jegyeznünk, hogy az anyagban nem különül el az ukrajnai üldözés a Szovjetunió egészében szervezett üldözés tényeitől. Nehéz is lett volna ez a pontos megkülönböztetés. A görögkatolikusok üldözött és hitvalló életéről viszont többet kaphattunk volna. Náluk még inkább érvényesült az az igazság, hogy nemcsak a papok, de a világi hívők helytállása is hozzájárult vértanúságukhoz és megmaradásukhoz.

A magyar kiadás függelékében Kárpátalja katolikusainak üldözéséről olvashatunk beszámolót és adatokat. A válogatott bibliográfia és névmutató is használhatóbbá teszi a kötetet.

Elismerés illeti Hidász Ferenc ferencest és szakértő támogatóit a fordítás munkájáért, és az esztergomi ferences gimnáziumot a kiadásért.

(Paweł Wyszkowski OMI: Katolikusüldözés Ukrajnában és Kárpátalján. Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium, Esztergom, 2013; A könyv korlátozott számban kapható az Új Ember könyvesboltjában.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .