Mindszenty szellemi örökségét őrzi

A civil szervezet megalapította a Mindszenty-emlékérmet, amelyet azoknak a világi vagy egyházi személyeknek ítél oda, akik a hercegprímás szellemi örökösei, munkásságának folytatói. Idén Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek vehette át a díjat november 4-én a Parlamentben Lezsák Sándortól, a társaság ügyvezető elnökétől.
A Mindszenty-emlékérmet elnyert személyek egyéves általános tanulmányi ösztöndíjra javasolhatnak egy-egy általuk tehetségesnek nyilvánított fiatalt. A parlamenti ünnepségen a jelenlévőket köszöntő Lezsák Sándor Mindszenty József szellemének, munkásságának mai megtestesítőjeként köszöntötte az új díjazottat. Laudációt Ékes József, a FIDESZ országgyűlési képviselője mondott, kiemelve az érsek fáradhatatlan munkabírását, amellyel látogatja egyházmegyéje plébániáit, és családszeretetét, amelyet az is jelez, hogy érseki beiktatásán száztíz rokona jelent meg. A képviselő szólt Bábel Balázs érsek bátor, szemet, fület és lelket nyitogató megnyilvánulásairól, amelyek folyamatosan emlékeztetik a politikusokat egyéni és közösségi felelősségükre. Az emlékérem átadása után az ünneplők megkoszorúzták a Parlamentben azt az emléktáblát, amely annak emlékét őrzi, hogy a Kossuth rádió onnan sugározta 1956-ban Mindszenty József híres beszédét. A koszorúzás során az emlékérem kitüntetettje ezt mondta: – Bár november negyedike egyfelől gyásznap a nemzet számára, mégis segít bennünket, hogy gyógyuljon az ország, mert figyelmeztet, hogy szükség van erkölcsi megújulásra. Ez a nap ugyanakkor egyfajta ünnep is. Áldott emlékű Mindszenty József bíboros az országhoz szóló üzenetében minden becsületes embert buzdított. Ő börtönében egy töviskoronás Krisztus-képet őrzött, alatta a felirattal: legyőzve is győz. Mindez szimbolizálhatja a sorsát is. Mindszenty József minden diktatúrával szembeszállt. Élete azt is tanítja, hogy az egyház időszerűsége sokszor az időszerű ellenállásban van. Ez azt jelenti, hogy nem utólag kell bírálni, sajnálkozni, hanem akkor és ott kell cselekedni, ahol épp vagyunk. Ehhez azonban bátorságra van szükség. Mindszenty bíboros megkapta a bátorság kegyelmét a Szentlélektől, és eszerint élt. Hordozta keresztjét a magyarságért, a magyar népért, hazánkért. Jelmondatában Sacra Pannonia szerepelt, mely jelzi, hogy az üldözött zsidókért, a deportált svábokért éppúgy felemelte szavát, mint más jogtalanságok, embertelenségek láttán. Kiállt minden üldözöttért, végül a szétszórt magyarságot kereste, próbálta összefogni szerte a világban.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .