A várakozás zsoltára

Kezdődik a szokásos fejtörés és lótás-futás a város színes kirakatai közt, a világ ünnep előtti zsibongása. Éppen akkor, amikor csendre lenne szükségünk. Figyelemre, fegyelemre. Jó és igaz szavakra, dalra. Sudár Annamária és a Misztrál együttes néhány évvel ezelőtt adventi műsort állított össze szépirodalmi részletekből, megzenésített versekből, népdalokból és népénekekből. A négy egymástól élesen szét nem választható rész advent négy gyertyáját, négy vasárnapját jelöli. A műsor azonban nem csupán az adventi időszak, hanem a mindannyiunk életében fontos hétköznapi értelemben vett várakozásainkról, vágyakozásainkról is szól A megszólaltatott művek között elhangoznak többek között Babits Mihály, Balassi Bálint, Jékely Zoltán, Reményik Sándor, Kosztolányi Dezső, Dsida Jenő versei, Pilinszky János és Márai Sándor bölcs gondolatai, valamint részletek a Szentírásból. A bűn, kétségbeesés, útkeresés, várakozás, elindulás, megtorpanás és az újra és újra megszülető remény fölötti ujjongás ívére felfűzött műsor nem akar több lenni, mint ami. Ettől képes megnyitni a lelket a karácsony misztériuma előtt. Olyan hittel s annyi szépséggel, ahogyan a műsor címadó vesében a költő Jékely Zoltán is megfogalmazta:

Várni. Várni, amikor úgy tűnik, hallgat az Ég. Várni a pusztában.
Várni tudni a lélek sötét éjszakájában is. Megtanulni a csendet, a türelmet. Várni teljes lélekkel, hittel.

Az előadóművészek az ünnepre készülő keresztény közösségek, középiskolák, illetve intézmények felkérésére fellépnek műsorukkal (további tudnivalók: http://www.misztral.hu/).

(A műsor DVD-n megvásárolható az Új Ember könyvesboltjaiban is.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .