Mindszenty-emlékérmeket adtak át a Parlamentben

Fotó: Kovács Attila

 

A Mindszenty József egykori esztergomi érsekről, hercegprímásról elnevezett elismeréseket Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság ügyvezető elnöke adta át az Országház Vadásztermében. Lezsák Sándor köszöntőjében felidézte: hatvanegy évvel ezelőtt ezekben a napokban az utcákon már rend volt, az emberek arra készültek, hogy hétfőn munkába mennek. Ugyan­akkor hatalmas feszültség élt mindenkiben, hiszen nem tudhatták, hogy jó vagy rossz irányba fordul a nemzet sorsa. Ebben a nyugtalan csendben hangzott el Mindszenty József rádióbeszéde. „Ez a szózat akkor erőt adott és tisztességes utat jelölt ki a magyar nemzet számára” – fogalmazott a Mindszenty Társaság ügyvezető elnöke.
Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) családreferense több évtizedes papi, főpásztori és papnevelő szolgálatáért, a magyar családokért és ifjúságért végzett fáradhatatlan, áldozatos munkájáért kapta meg az elismerést. A püspök vallja, hogy nincs individualista kereszténység, „ha komoly munkát akarunk végezni az Egyházban, együtt kell munkálkodnunk Istennel, az emberekkel, a paptestvérekkel és a laikusokkal is” – fogalmazott lau­dá­ciójában az Országgyűlés alelnöke.
A Regnum Marianum közösséget több mint százéves, magas színvonalú ifjúságnevelő, közösségteremtő tevékenységéért, a kereszténységet megtartó és megőrző lelkiségéért, nemzetünk összetartozását segítő szolgálatáért tüntették ki. A közösséget méltató Soós Viktor Attila, a Mindszenty Társaság tagja felidézte: a Regnum Marianumot a XIX. század végén Budapest külvárosában alapították olyan papok, akik felismerték, hogy a nehéz sorsú gyerekeknek közösségre van szükségük, ahol nevelőik nemcsak hittanra tanítják őket, hanem egy egész életre szóló mintát is adnak nekik. A mozgalom vezetői szerzetesi élethez hasonló, fogadalom nélküli közösségben éltek, és igyekeztek a nagyvárosi körülményekhez igazítva megújítani a papi szolgálatot. A kommunizmus idején a regnumi papok többszöri fenyegetésre sem voltak hajlandóak feloszlatni a közösséget. Házukat 1951-ben elvették, az ott élő papokat plébániákra helyezték, de a közösség élete titokban lakásokon, erdőkben folytatódott – mondta Soós Viktor Attila. Hozzátette: a kitüntetés nem a múltról, hanem a jövőről szól, a közösség ugyanis ma is virul és működik. Az elismerést a mozgalom nevében Monostori László, a Regnum Marianum közösség házfőnöke vette át.
A Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola a több mint huszonöt éve tartó ifjúságnevelő és közösségteremtő tevékenységével, továbbá a Mindszenty Józsefről elnevezett kerékpáros zarándoklat megszervezésével érdemelte ki az elismerést. Dabóczi Kálmán, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója, a Mindszenty Társaság tagja az iskolát méltatva felidézte: a Pannonia Sacra iskolában 1991 szeptemberében kezdődött a tanítás három évfolyamon, öt osztályban, összesen kilencvennégy diákkal. Jelenleg nyolc évfolyamon, tizenkilenc osztályban négyszáztizenkilenc gyereket tanítanak és nevelnek keresztény hitre, keresztény világnézetre és tudásra. A díjat Dóra Zoltán, az iskola igazgatója vette át.
Az elismerést adományozó Mindszenty Társaság 2004-ben alakult. Célja Mindszenty József emlékének ápolása, a néhai főpap történelmi életművének megismertetése a közvéleménnyel, a bíboros teljes életútjának feltárása, továbbá boldoggá avatásának szorgalmazása.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .