Mindig készen állt a szolgálatra

Fotó: Lambert Attila

 

Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója a köszöntőjében elmondta, a rákoskeresztúri Új Köztemető Nemzeti Gyászparkjába idén is sok diák látogatott el, és emlékezett az 1956-os forradalom eseményeire. Mától a Nemzeti Gyászparkba látogatásnak még egy oka lehet. Sándor István emlékhelye ugyanis arra hívja fel a figyelmet, hogy ha valaki az életét adja a meggyőződéséért, a hitéért, annak az emlékét nem lehet eltörölni.
„A kommunizmus már a születése pillanatában megmutatta a valódi arcát. A kollektív megbélyegzésen és a gyűlöleten alapuló terrorrendszer már akkor működésbe lépett.
Pontosan tudták, hogy nem a lét határozza meg a tudatot – ahogyan azt évtizedekig szajkózták –, hanem az, ami a lelkünkben és a szívünkben él” – kezdte beszédét Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója.
A kommunisták a hívő emberekben és az Egyházban egyed­uralmuk veszélyeztetőit látták. Ezért ítéltek el koholt vádak alapján sok papot, szerzetest és világi hívőt. Közéjük tartozott Sándor István is, aki „minden tudását a hit és a szalézi rend szolgálatába állította”. Életcéljától semmi nem téríthette el. Amikor értesült várható letartóztatásáról, nem hagyta magára tanítványait. Életének utolsó percéig a krisztusi hit tanúja maradt. „Úgy hiszem, ajándékként kaptuk István testvért azért, hogy soha ne kételkedjünk: Isten szeretete végtelen” – fejezte be beszédét Schmidt Mária.
Ezután került sor Boldog Sándor István mártírtársai – Zana Albert, Farkas Ferenc, Hautzinger József, Káldi Gyula és Zalatnai Tivadar – földi maradványainak újratemetésére. A vértanúkat közös koporsóban temették el. Ezután Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek megáldotta a Sándor István tiszteletére állított emlékművet.
A szertartás után kutatási beszámolókat hallgathattak meg a jelenlévők a Nemzeti Gyászpark Látogatóközpontban.
Ábrahám Béla, a Szent István Magyar Szalézi Tartomány tartományfőnöke a köszöntőjében azt emelte ki, hogy e naptól a 301-es parcella nemcsak a szaléziak, hanem az Egyház otthona is lesz, ahol emlékezhetünk a meghurcolt vértanúkra. Boldog Sándor István életéről szólva elmondta, a fiatal szalézi mindig készen állt a szolgálatra: ha kellett, sekrestyés volt, dolgozott nyomdában is, de legszívesebben a fiúk nevelésében vett részt. „Boldog Sándor István nekünk, felnőtteknek a nevelés felelősségét, a fiataloknak a növekedés boldogságát adja tovább” – hangsúlyozta Ábrahám Béla.
Előadásában B. Varga Judit történész, a Terror Háza Múzeum munkatársa a Sándor István elleni perről beszélt. A koncepció szerint Sándor István beépítette embereit az államvédelembe, s a tőlük megszerzett adatokat Ádám László tartományfőnöknek továbbította, aki eljuttatta azokat a Vatikánba, ahonnan Washingtonba kerültek. A per során – melyet Zana Albert köré építettek – 16 embert ítéltek el. Az ő példájuk azt bizonyította, hogy lehetett nemet mondani még az ÁVO-ra is.
Csány Márton, a Don Bosco Szalézi Társaságának egykori ifjúsági referense volt az, aki Boldog Sándor István ereklyéinek felkutatását szorgalmazta. Mint elmondta, Sándor Istvánnal több könyv is foglalkozott, ezeket olvasva szembesült azzal, hogy a vértanú pontos nyughelyét nem ismerik. A 301-es parcellát fölkeresve jutott arra az elhatározásra, hogy segíteni fogja Boldog Sándor István maradványainak felkutatását.
Susa Éva igazságügyi antropológus szakértő az előadásában arról beszélt, hogy a sírhelyet először Sándor István testvére, Sándor János kezdte kerestetni 1992-ben. Azt tudták, hogy 1953. június 8-án hat személyt végeztek ki – a börtönadatok csak a kivégzés időpontját rögzítették, a helyét nem –, ezenkívül az is kiderült, hogy egy, a börtönben, betegségben meghalt embert is regisztráltak ebben az időben. Ezt a személyt a 301-es parcellába temették, ezért merült fel, hogy a 2. sorban keressék Sándor Istvánt és társait. Támpontot nyújtott, hogy a Fő utcai börtönben történt a kivégzés, valamint fogódzót jelentett a temetési rend is – az 5. sortól kifelé kezdtek temetni –, ez alapján pedig következtetni lehetett a sír helyére. Kiderült, hogy 1964-ben a 2. sorban exhumálások voltak – eredetileg szociáldemokrata politikusok maradványait keresték –, az ekkor készült dokumentumok is információt nyújtottak. A feltárást az adatok alapján 2018 novemberében kezdték meg. Ennek során a sírban hat személy csontmaradványát találták meg.
Az antropológiai és a genetikai vizsgálatokat a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ (NSZKK) végezte. Nagy Gábor, az intézet főigazgatója elmondta, a szakértők ma abban az épületben dolgoznak, ahol Sándor Istvánt kivégezték. Dudás Eszter genetikai szakértő, az NSZKK munkatársa a csontok azonosításának folyamatát ismertette. A csontokat 2018-ban exhumálták, majd megindult a maradványok azonosítása. A koponyákat a vizsgálat során három korcsoportba sorolták, majd a combcsontokat a koponyákhoz rendelték. Sándor István 1950-es és testvére, Sándor János 2003-as levélbélyegének nyálmintája volt a DNS-azonosítás alapja. Miután a DNS rendelkezésre állt, ezeket a csontokban is azonosították. Így találták meg Boldog Sándor István ereklyéit.
Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke Sára Sándor Feldobott kő című filmjéből idézett: „Számonkérik rajtad a történelmet. Kérd számon a történelemtől az embert és kérd számon magadat is!” Ma számonkértük a történelemtől az embert. A kommunista diktatúra valódi arcára utal a látogatóközpont falának felirata: „Hol sírjaik homo­rul­tak”, hiszen az áldozatoknak még a sírjait is igyekeztek eltüntetni. A perek során – köztörvényes bűncselekményekkel megvádolva őket – a hitelüket is le akarták rombolni. „A mi feladatunk nem csak az, hogy megőrizzük az emléküket. Vissza kell adnunk az erkölcsi tisztaságukat is” – hangsúlyozta Földváryné Kiss Réka.
Az eseményen a Junior Prima díjas Marczibányi téri Kodály Iskola leánykara énekelt.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .