Mindennapi kenyerünk

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat néhány éve pékséget nyitott az óbudai lakótelepen, a Zápor utcában. A csendes és barátságos üzlet, amelyben több polcnyi könyvvel még olvasósarok is van, olyan kezdeményezés, amely ugyan a jó szomszéd szerepét nem tudja betölteni, de nem is erre vállalkozott. A pékség a szeretetszolgálat első olyan munkahelyteremtő vállalkozása, amely megváltozott munkaképességűeket foglalkoztat. Az itt sütött kenyér nagy részét a szolgálat szociális intézményeibe szállítják, de helyben is árusítanak friss pékárut. A pékség ily módon nemcsak szociális foglalkoztatóként működik, hanem a környék kevés pénzből élő lakóit is kiszolgálja. De a történetnek még nincs vége.

 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és Óbuda-Békásmegyer önkormányzata ugyanis a III. kerületben élő kisnyugdíjasok és rászoruló emberek számára kenyérbérletet is kibocsát. Bús Balázs, a kerület polgármestere, Győri-Dani Lajos, a szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke és Szabó Lajos, a Rozmaring étterem tulajdonosa számoltak be az új kezdeményezésről.

A bérlettel a Zápor utcai pékségben féláron lehet kenyeret vásárolni, egy félkilós cipó ára így ötven forint, az egykilós kenyér pedig száz forintba kerül. A kedvezményes bérleteket Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a szociális intézményein keresztül juttatja el a rászorulóknak. Egyesek szerint problémás, hogy éppen a hajléktalanok nem részesülnek a bérletből, ám a felvetés csúsztatott, hiszen a hajléktalanok nem kenyérbérletet, hanem kenyeret kapnak. Hiszen a máltaiak szociális péksége alapvetően éppen a szállókat és a melegedőket látja el ingyen kenyérrel.

S hogy a kezdeményezésben mi a szerepe egy Duna-parti vendéglő tulajdonosának, azt is megtudtuk. A Rozmaring étterem vendégei bizonyos ételek megrendelésével a pékséget támogatják. Az, akinek nem okoz gondot étteremben étkezni, így közvetve segíthet azon, akinek egy kiló kenyér ára is sok. Nem a Rozmaring vendéglő az egyetlen, amelyik segít. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat várja, hogy további, a jótékonyságra nyitott étterem-tulajdonosok is bekapcsolódjanak a kezdeményezésbe. A Zápor utcai pékség neve: Szívvel, lélekkel.

E mostani program a Mindennapi kenyerünk nevet kapta.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .