Mindennapi kenyerünk

Az atyák között azonban vannak olyanok is, akik mégsem ajánlják a mulandó dolgok túlságos kérését. Szent Ambrus például azt tanítja, hogy „amikor imádkozol, nagy dolgokért imádkozz, azaz imádkozz az örökkévaló, ne pedig a mulandó dolgokért”. Alexandriai Szent Kelemen véleménye kifejezetten az, hogy lelki dolgokat kell kérni Istentől. A nagy szerzetes atya, Evagriosz Pontikosz részletesebben próbálja megmagyarázni, hogy kérjünk Istentől igazságosságot, hogy az életben helyesen tudjunk eljárni; kérjük a mennyek országát, vagyis a szenvedélymentességet, ami annak földi előíze; kérjük Isten Országát, ami a maga teljességében a Szentháromság szemlélése, vagyis a theószisz, az isteni életben való részesedés, mely már szintén itt, a földi életben elkezdődhet. Kifejti a véleményét Órigenész is: akik lelki adományokat kérnek, azok anyagiakat is kapnak hozzá. Viszont az atyák – nagyon józanul – arra figyelmeztetnek, hogy lelki dolgokat sem szabad mindenféle megkülönböztetés nélkül kérnünk. A legjobb megkérdezni a lelkiatyát. Attól pedig kifejezetten óvnak mindenkit, hogy látomásokért könyörögjenek.


Az atyák gyakran ajánlják, hogy kérjünk Istentől megvilágosító kegyelmet, Isten akaratának teljesedését az életünkben, bűneink bocsánatát. Aranyszájú Szent János különösen is buzdít ezekre, amikor kifejti az ilyen imádságok hatékonyságában való hitét: „Aki a »könyörülj rajtam «-ot mondja, megnyeri bűnei bocsánatát, aki pedig irgalmasságot nyer, az nem bűnhődik”. Nem véletlen, hogy a szentségi feloldozás formulája a bizánci egyházban kérő jellegű, nem pedig egyszerű kijelentés, hogy „Isten megbocsátotta bűneidet”.
Ajánlatos a másokért való imádkozás is, ami egyrészt szép, mert szeretetből fakad (Aranyszájú Szent János), másrészt az egyház egységét szolgálja. Különösen igaz ez a szent zsolozsma végzésére, melyben az egész egyház imádkozik. A papnak hivatásánál fogva kötelessége a másokért való imádság. Nem szabad azonban imádkozni az ellenség vesztéért, csak érte könyöröghetünk. Az átokzsoltárok helyes értelmezésére buzdítanak az atyák: az ördög és a rossz gondolatok ellen irányuljon ez az ima. Végezetül: fontos az elhunytakért való imádság is.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .