Mindennap tenni valami jót

Magyarországon 1910-ben jöttek létre az első cserkészcsapatok, 1912-ben pedig megalakult a Magyar Cserkészszövetség. Szellemiségének kialakítását olyan személyiségek határozták meg, mint Sík Sándor és Teleki Pál. A csapatokban felkészített fiatalok által vezetett őrsi összejöveteleken a gyakorlati ismeretek elsajátítása, a népi kultúra megismerése, a természet szeretete és megvédése, a jó hangulatú kirándulások, valamint a saját kezűleg felépített táborok gazdag programja és azok színes tábortüzei vonzották a gyerekeket és a serdülő fiatalokat. Életüket az önként vállalt tíz cserkésztörvény és az Isten, a haza és az embertársak nagylelkű szolgálatára tett fogadalom határozta meg – egész életükre kihatóan. Mindezt elmélyíti a katolikus Táborkereszt, illetve a protestáns ICHTHÜSZ közösségek lelkisége.
1933-ban Gödöllőn rendezték meg a IV. fiúcserkész világtalálkozót, a dzsemborit, 1939-ben pedig a leánycserkészek világösszejövetelét (Paxting). Ezek az egész nemzet életére kihatottak. A II. világháború után a megszálló idegen hatalom hazai képviselői az ateista ifjúsági mozgalmakba kényszerítették a cserkészeket. A legelkötelezettebbek a titokban tovább működő katakombacserkészetben ápolták a krisztusi magyarság cserkészlelkiségét. Emiatt többeket súlyos börtönévekre ítéltek. Mások a történelmi események során életüket áldozták hazájukért. 1989-ben, a kommunista hatalom gazdasági összeomlásakor újraéledt a Magyar Cserkészszövetség. Azóta több mint ötvenezer fiatal került kapcsolatba a mozgalommal. Jelenleg mintegy nyolcezer tagja van a szövetségnek, testvéri kapcsolatot tartva a külhoni magyar és a világ cserkészeivel. Az 1910-től működő magyar cserkészek múltját megörökítő képeket, tárgyakat és emlékeket a Gödöllői Városi Múzeum mutatja be az érdeklődők számára áttekinthetően és látványos módon (Szabadság tér 5.). A kutatók és a cserkészirodalmat megismerni kívánók a Gödöllői Városi Könyvtárban (Dózsa György út 8.) kaphatnak további felvilágosítást a magyar cserkészmúlt dokumentumairól és könyveiről.

 (Az október 20-án megnyílt állandó kiállítás október végéig 10 és 18, novembertől 10 és 16 óra között látogatható, hétfő kivételével.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .