Milyen feladatokra hív az Isten?

A hatévente összehívott általános káptalan ülésein a kerületek (tartományok) küldöttei megvizsgálják, közösségeiknek milyen mértékben sikerült megvalósítaniuk az előző időszak célkitűzéseit, valamint arra keresnek választ, hogy a pápa új enciklikájának szellemében, az erkölcsi és gazdasági válság idején milyen feladatokra hívja őket az Isten. A Szociális Testvérek Társaságát Slachta Margit, a magyar országgyűlés első képviselőnője alapította 1923-ban. Aszociális testvérek hivatása, hogy sokféle apostoli tevékenységükkel az „élet forgatagában” tegyenek tanúságot Isten megszentelő szeretetéről. A társaságnak öt országban mintegy kétszáz tagja van. Rendtársukat, Salkaházi Sára testvért – akit 1944. december 27-én üldözött zsidó nők és gyerekek elrejtéséért a nyilasok a jeges Dunába lőttek – 2006 szeptemberében avatta boldoggá Budapesten Erdő Péter bíboros. A szombati nyitó szentmise előtt sorra érkeztek a testvérek a Patrona Hungariae Gimnázium kápolnájába. Az amerikai, kubai küldöttek fényképeket készítettek a helyszínről, szlovákiai, romániai, magyar rendtársaikról, régi ismerőseikről. Az újbóli találkozás öröme lassan átragadt mindenkire, a tudósítónak az volt a benyomása, mintha egy nagy család rég nem látott tagjai mosolyognának egymásra, ölelnék át szeretteiket.

Be kellett fejeznünk a beszélgetést, mert elkezdődött a szentmise. Székely János esztergom-budapesti segédpüspök és a koncelebráló papok előtt a testvérek az öt kerületet (tartományt) és a központot szimbolizáló gyertyákkal vonultak be a kápolnába, és a húsvéti gyertyáról ünnepélyesen meggyújtották azokat. A különböző országokból érkezett küldöttek is kaptak a Krisztus világosságára emlékeztető gyertyákból egy-egy szálat, amelyek lángja hálájukat szimbolizálta Isten munkálkodásáért a közösségben. A szertartás kezdetén, a küldöttek megáldása után a püspök felolvasta Juliusz Janusz apostoli nunciusnak a káptalanhoz szóló levelét, amelyben arra biztatta a küldötteket, hogy „Isten megszentelő szeretetéről szóló tanúságtételüket tovább mélyítsék az USA-ban, Kubában, Szlovákiában, Romániában és Magyarországon”. Majd a ráruházott jogok birtokában, örömmel adta XVI. Benedek pápa apostoli áldását az általános káptalanra és a társaság minden tagjára, akik szociális, karitatív, hitéleti, egészségügyi, oktatási, kulturális és gazdasági területeken dolgoznak a kerületekben. Hazánkban két településen is – Jákon önkormányzati képviselőként, Kislángon pedig polgármesterként – részt vesznek a helyi közéletben és a település életének alakításában.Gabriella testvérnek említem megérzésemet. „Igen, egymással való kapcsolatunkban a családiasságra törekszünk – mondja. – Arra, hogy megéljük a szeretetközösséget, eltöltsön bennünket a béke és az öröm lelkülete. Ma, amikor nem divat hűségesnek lenni akár társunkhoz, akár egy hivatáshoz, akkor az elkötelezett élet, a fogadalomhoz való hűség, a közösségépítés jel, példa lehet az egyházban és a világban egyaránt.” „Közösségünket illetően tele vagyok reménnyel, mert itthon sok a lelkes fiatal tagunk – fordult hozzánk Anna testvér, aki az USA-ból érkezett. 1952-ben menekítettek ki bennünket az országból” – folytatja. Testvéreik az amerikai Buffalóban felsőfokú diplomát szereztek, ketten közülük egyetemi szinten oktatták a szociális munkásokat. Az ottani közösség tagjai már nyugdíjba mentek, és világiak, illetve más rendbeliek vették át tőlük a munkát, de remélik, hogy a jövőben születnek majd új hivatások is.

„Nem vagyunk sokan – mondja Németh Emma szociális testvér. – A társaság – megalakulása óta többször is – mindig valamilyen válság idején erősödött meg. A konkrét körülmények ugyan mások, de az ember igazi ínsége, amelyre válaszolnunk kell, változatlan. Minket hív az Isten, hogy miközben önmagunkban is ápoljuk és éltetjük a reményt, mutassuk fel az ember valódi életcélját, tegyük vonzóvá a keresztény alapértékeket. Hív, hogy megéljük, képviseljük az igazságot a szeretetben és a szeretetet az igazságban. Hív, hogy a globalizált világban – ahol a javakból egyre inkább kiszorítják a szegényeket, a sérülteket, a kisebbségeket, az otthontalanokat és az időseket – képesek legyünk odafigyelni a lényegre, a kis közösségekre, a családra, az emberre.” A káptalanon a különböző országokból érkezett küldöttek beszámolói után meghatározták a szociális testvéri küldetés mindenütt érvényes elveit. Ezeket az általános iránymutatásokat egyes testvéreknek, testvéri csoportoknak kell a helyi adottságoknak megfelelően a mindennapi gyakorlatban megvalósítaniuk. Az egyház és a világ égető kérdéseiről szóló szakmai előadások célja is az, hogy segítse a küldötteket a jövő cselekvési irányainak kijelölésében. A káptalani gyűlés feladata az általános elöljáró és tanácsának megválasztása is.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .