Mesés növények, növényes mesék

Szent Erzsébet rózsáinak legendája közismert, ám az, hogy miért örült egy Borsod megyei földbirtokos, amikor hírét vette, hogy lopják a földjéről a burgonyát – izgalmas folytatást sejtet. Megtudhatjuk azt is, hogyan lett a kakaóbabból csokoládé, a szőlőből bor, egy illatos fehér virágokat hozó cserje leveleiből pedig „teafű”.

Egy-egy növény ismertetése a legendájával, történetével kezdődik, majd következik a növénytani ismertetése. Hasznos a szómagyarázó fejezet, amelyből megtudhatjuk, mit jelent a fészek– vagy a bugavirágzat, a gyöktörzs, milyen a karéjos levél, és mit takar a lepel – egyszóval olyan alapfogalmak rögzülnek a gyerekek fejében, amelyek révén jártasságot szereznek a növények világában. Iskolai tanulmányaik során majd kamatoztathatják a tudásukat.

A mesét a tudománnyal ötvöző, közérthető stílusban megírt könyv élvezetét még fokozzák Csíkszentmihályi Berta álomszép rajzai.

A könyvet elsősorban nagyszülőknek ajánlom, azzal, hogy olvassák fel a benne szereplő történeteket unokáiknak. Mindnyájan élvezni fogják!

(Scolar Kiadó, 2010)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..