Mesés növények, növényes mesék

Szent Erzsébet rózsáinak legendája közismert, ám az, hogy miért örült egy Borsod megyei földbirtokos, amikor hírét vette, hogy lopják a földjéről a burgonyát – izgalmas folytatást sejtet. Megtudhatjuk azt is, hogyan lett a kakaóbabból csokoládé, a szőlőből bor, egy illatos fehér virágokat hozó cserje leveleiből pedig „teafű”.

Egy-egy növény ismertetése a legendájával, történetével kezdődik, majd következik a növénytani ismertetése. Hasznos a szómagyarázó fejezet, amelyből megtudhatjuk, mit jelent a fészek– vagy a bugavirágzat, a gyöktörzs, milyen a karéjos levél, és mit takar a lepel – egyszóval olyan alapfogalmak rögzülnek a gyerekek fejében, amelyek révén jártasságot szereznek a növények világában. Iskolai tanulmányaik során majd kamatoztathatják a tudásukat.

A mesét a tudománnyal ötvöző, közérthető stílusban megírt könyv élvezetét még fokozzák Csíkszentmihályi Berta álomszép rajzai.

A könyvet elsősorban nagyszülőknek ajánlom, azzal, hogy olvassák fel a benne szereplő történeteket unokáiknak. Mindnyájan élvezni fogják!

(Scolar Kiadó, 2010)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .