Menj gördeszkázni!

A legismertebb deszkás az amerikai Anthony Hawk, akinek honlapján valóban bámulatos videofelvételek láthatók. Ma leginkább az utcai, azaz street stílus hódít szerte a világon. Ehhez nem kell különösebben fifikás pálya, elegendő az utcai akadályokhoz hasonlókat építeni, s azokat leküzdeni: padokon átugratni, korláton, lépcsőkön lecsúszni. Nálunk a nyolcvanas évek közepén jelent meg ez az extrém sportág, s országszerte számos deszkás társaság alakult; az egyik leghíresebb (sokak szerint a leghírhedtebb) a fővárosban, a Hősök terén.


Június 21-én, a gördeszkások világnapján (mert ilyen is van) érdemes újra megnézni azt a néhány évvel ezelőtt készült videofelvételt, amely – nem túlzás ezt állítani – bejárta a világot. A legnépszerűbb videomegosztó portálon könnyen megtalálható Lendvai Zoltán rédicsi plébános (képünkön) gyerekeknek tartott gördeszka- bemutatója. A felvételt az elmúlt három évben több mint másfél millióan látták, s hallhatták azt is, ahogy valaki a háttérben megjegyzi, az atya „Tony Hawkot is lenyomná…”

Az elmúlt években több gördeszkapálya készült, Lenti és Rédics mellett Zalaegerszegen is, hogy a fiatalok biztonságos körülmények között gyakorolhassanak kedvükre. Tavaly nyáron Gyenesdiáson is felavattak egy gördeszkapályát, és több zalai település tervei között szerepel hasonló beruházás. Zoltán atya egykori biológiatanáráról, az esztergomi ferences gimnáziumban tanító Töhötöm atyáról vett példát, aki kézenállást mutatott be az órán, s onnantól kezdve a diákok másként néztek rá és a tananyagra is. A gyerekeket könnyebb megfogni a játékon, a sporton keresztül, s ha a közös hangot megtalálják velük, akkor már bármi lehetséges. A vidám természetű, mosolygós plébános a prédikációiban is hangoztatja, hogy hittel, derűs élettel kell tanúságot tenni az emberek előtt a világban.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .