Megújultak a bujáki templom műkincsei

2008-ban látott hozzá az egyházközség, hogy megmentse és megőrizze mindazt, amit örökségül kapott elődeitől. Elsőként a templom Szent Mártont ábrázoló főoltárképét restaurálták a Szépművészeti Múzeumban. 2010 őszén következett a bujáki Kálvária-kápolna 1802-ben készült, neoreneszánsz stílusú oltárképe, amely Szent Annát ábrázolja harmadmagával.

A templom toronyfeljárójának lépcsője mögül darabokban került elő a gazdagon díszített és faragott hordozható, barokk Mária-képtartó, amelyet 1896-ban távolítottak el a templomból. Ma már ez is eredeti szépségében tündököl a templom mellékoltárán. Idén tavasszal újult meg a betlehemi mellékoltárnak a pásztorok imádását ábrázoló oltárképe, amely minden valószínűség szerint a templomot 1903-ban átépíttető Károlyi-család adománya, amelyhez az oltárt is készítették.

Idén májusban szentelte fel Beer Miklós megyés püspök a templom új márványoltárát, amely a helyi kőfaragó mester és családjának adománya. A nyár folyamán nyerte vissza régi szépségét a templom két fából faragott barokk szobra, a Pieta és a Kerub, ma már ezek is Isten dicsőségét hirdetik a főoltár két oldalán. Végezetül a Nepomuki Szent Jánost ábrázoló képet újították fel a Szépművészeti Múzeumban. Ezzel véget ért a műkincsek megmentése. Most a templomépület barokk stílusú helyreállítása felé fordul az egyházközség, mely eddig is példás összefogásról tett tanúbizonyságot.
b. j.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .