Megújult a székesfehérvári RÉV-ambulancia

Fotó: Molnár Artúr

 

Az ambulancia felújítása 2013-ban kezdődött. Az elmúlt években folyamatosan nőtt az érdeklődés a szolgáltatások iránt, ez tette szükségessé a dolgozók létszámának növelését, új csoportszobák és egy terasz építését. „Remény a szabaduláshoz, Értelem az élethez, Választás a lehetőségek közül” (RÉV): ebben a szellemben végzi munkáját a szenvedélybeteg-segítő ambulancia, immár 22 éve. Az intézmény terápiás lehetőségeket nyújt a különböző függőségektől szenvedőknek, a szer- és a viselkedésfüggőknek.
Az egyéni konzultációk mellett fontos a pár- és családkonzultációk működtetése is. Az évek során nőtt a tematikus csoportfoglalkozások száma is, így a Székesfehérváron 1997 óta működő, Móri úti központ egyre szűkösebbnek bizonyult. A RÉV 2012-ben költözött a Gyümölcs utca 14. szám alatti épületbe, amely bővítésre szorult. A RÉV alapszolgáltatásai továbbra is elérhetők a Móri úton, illetve a bővítésnek köszönhetően most már a Gyümölcs utcában is. Az átadási ünnepségen a munkatársak, valamint a társintézmények és a társzervezetek képviselői vettek részt. Spányi Antal püspök Szent II. János Pál pápát idézve hangsúlyozta: „az embert ott kell segíteni, ahol van”. Ha valaki bajba kerül, veszélyezteti a saját életét, vagy életvitelével a környezetének nehézséget okoz, akkor segíteni kell rajta, abban az életállapotában, amiben van, ott, ahol van. A Katolikus Egyház mindig a küldetésének érezte, hogy támogassa és segítse a rászorulókat.
„Mindenki szegény, aki rászorul arra, hogy valaki támogassa” – fogalmazott a főpásztor. Hozzátette, ezért szervezte meg az Egyház a szeretetszolgálatot, és ezért indította el a RÉV szolgálatát is, amely a szenvedélybetegségben és a különféle rabságokban szenvedők segítését tűzte ki célul. „Az egyházmegye örömmel és szeretettel támogatja ezt a szolgálatot, melyre oly nagy szükség van sajnos” – fogalmazott a megyéspüspök, és reményét fejezte ki, hogy sok ember megtalálja itt a teljes életet, szabadságban és szeretetben, s léte áldássá válik. Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester beszédében kifejtette: augusztus a legtöbb embernek a szabadságolásokról, a pihenésről és a napsütésről szól, de sajnos vannak, akiknek ebből kevesebb jutott. Rájuk is oda kell figyelni, ez közös feladatunk és felelősségünk. A bajba jutott ember számára nagy kihívást jelent belátni, hogy segítségre szorul, aztán pedig megtalálni a megfelelő szakembereket, akikben megbízhat. „Meg kell becsülnünk azokat, akik szakmai segítséget nyújtanak a rászorulóknak és családjaiknak. Fontos, hogy a családtagok, a barátok és az ismerősök tudják, kihez forduljanak segítségért. A RÉV ebben segít Székesfehérváron, immár több mint két évtizede.”
A városvezető köszönetét fejezte ki az Egyháznak, amiért fenntartóként biztos hátteret nyújt a fejlesztésekhez, és méltatta a szakemberek erőfeszítéseit, amelyeket nemcsak anyagilag, hanem morálisan is értékelnünk kell. Farnas István Géza, a RÉV-ambulancia intézményvezetője köszöntőjében úgy fogalmazott: a mai nap a hálaadás napja, hiszen elképzeléseik, céljaik lassan megvalósulnak. Isten áldásainak megtapasztalásához először el kell vetnünk a magokat, és időt kell szánnunk rá, hogy kikeljenek.
A Gyümölcs utcai központ most elkészült, és oázis mindenki számára. A kliensek itt keresnek segítséget, valamit, ami örömet és békességet hoz a napjaikba, és segít, hogy megszabaduljanak a régi rossz szokásoktól, a konfliktusoktól. Mindig igyekszünk elmondani, hogy az életben vannak igazán fontos dolgok, prioritások. Ha ezek rendben vannak, akkor nem lehet eltéveszteni az utat – mutatott rá Farnas István.

Forrás: Székesfehérvár.hu/Székesfehérvári Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .