Megújuló gimnázium és templom Székesfehérváron

Fotó: Szekesfehervar.hu

 

A székesfehérvári sajtótájékoztatón Soltész Miklós elmondta: a kormánydöntés értelmében a Ciszterci Szent István Gimnázium idén 200 millió, a következő két évben pedig 1,2-1,2 milliárd forintból bővülhet, a ciszterci Nagyboldogasszony- és Nepomuki Szent János-plébániatemplom pedig 170 millió forintból újul meg a jövő év végére.
Az államtitkár szerint a beruházás illeszkedik a városkép megújításába, valamint a köznevelési és oktatási intézmények fejlesztésének sorába, másrészt ahhoz a törekvéshez is, hogy nemcsak Székesfehérvár, hanem egész Magyarország „a kereszténységet őrzi és erősíti”. „Fontosnak tartjuk, hogy ezeréves kereszténységünk megmaradjon a következő évszázadokra is” – tette hozzá.
Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője elmondta: Székesfehérvár mindig iskolaváros volt, ahol a ciszterci rend kiemelkedő közösségteremtő hitéleti és oktató munkát folytatott.
Cser-Palkovics András, a város polgármestere közölte: a fejlesztések két kiemelt célt szolgálnak a több mint ezeréves városban. Székesfehérvárt a templomok városának is nevezik, ezért hitéleti, identitási szempontból és az épített örökség megmentése okán is fontos a ciszterci templom felújítása. Másrészt a városban kulcsfontosságú a középiskolai rendszer, ezért nagy öröm, hogy kormányzati segítséggel a gimnáziumok sorban fejlesztési forrásokhoz jutnak.
Bérczi L. Bernát, a Zirci Ciszterci Apátság kormányzó perjele arról beszélt, a ciszterciek több mint kétszáz éve vannak jelen Székesfehérváron, 1813-tól foglalkoznak középfokú oktatással, a rend alapokmánya pedig jövőre lesz kilencszáz éves. Elmondta, a székesfehérvári ciszterci gimnáziumban szeptemberben 737 diák kezdi meg a tanévet, közülük 589 tanuló hagyományos nyolcosztályos képzésben, 148 pedig négyosztályos gimnáziumban. A fejlesztésnek köszönhetően – mely során új tantermekkel, tanári szobákkal és tornacsarnokkal bővül az intézmény – magasabb színvonalon végezhetik az oktató-nevelői munkát.
Hozzátette: a ciszterci plébániatemplomban még mindig láthatók második világháborús sérülések, így itt volt az ideje a felújításnak. Bérczi L. Bernát szerint a fejlesztések a város szellemi és lelki életét is gazdagítják.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .