Megújul a Születés temploma

A renoválás több mint kétmillió dollárba kerül. Az egymillió dolláros kormányzati támogatáson túl palesztin pénzügyi források és magánszemélyek adományai járultak hozzá a szükséges összeghez. Külföldről: Magyarország, Franciaország, Oroszország, Görögország és a Vatikán nyújtott segítséget. A felújításra még 2010-ben létrehoztak egy nemzetközi segélyalapot, amelybe elsőként hazánk helyezte el százezer eurós hozzájárulását. A kivitelezés jogát egy olasz konzorcium nyerte el.


A IV. században épült bazilika a hagyomány szerint Jézus Krisztus születésének helyén áll, ezért a kereszténység egyik legrégibb és legszentebb kultuszhelyének számít. A Nagy Konstantin édesanyja, Szent Ilona által építtetett templom valóságos erődítmény, ugyanis mindkét oldalról kolostorok veszik körül. Jobb felől a görögkatolikusok és az örmény keresztények, bal felől a ferencesek építették fel itt közösségeik házát. A bazilika fő része (a fő- és mellékhajók, az oltártér és a déli kereszthajó) a görög ortodoxok tulajdonában van.

 

A templom szíve a Születés barlangja. Itt, a Megváltó világra jöttének hagyománybeli helyén ezüstcsillag látható a következő felirattal: „Hic de Virgine Maria Jesus Christus natus est”, azaz: „Itt született Jézus Krisztus Szűz Máriától.”A templom bejárata előtti átriumból korábban három nagy ajtó vezetett az előcsarnokba. A két szélsőt már régen befalazták, és a középsőn is csak egy egészen alacsony nyílást hagytak, amelyen át meghajolva lehet belépni. A magyarázat szerint, ha Isten Fia megalázta magát, amikor emberré lett, akkor helyénvaló, ha főhajtással alázza meg magát minden ember, aki belép az Úr születésének templomába. A Születés templomát 2012-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .