Megtámadták a nicaraguai nunciust

Leopoldo Brenes bíboros, managuai érsek és segédpüspöke, José Silvio Báez, valamint az ország apostoli nunciusa, Waldemar Stanisław Sommertag érsek esett áldozatául a latin-amerikai országban dúló konfliktusnak. Az egyházi vezetők két pap és néhány újságíró kíséretében igyekeztek Diriambába, hogy segítséget és vigaszt nyújtsanak annak a tizenkét embernek, akik a napok óta ostromolt Szent Bertalan-templomba menekültek az erőszakos összecsapások elől. A püspököket támadóik fizikailag bántalmazták és sértegették. Báez püspök a karján megsebesült, és letépték a mellkeresztjét. Az érsek Twitter-üzenetében arról számolt be, hogy az egyik kísérő papnak a mobiltelefonját is elvették.
A nicaraguai püspöki konferencia határozottan elítéli a történteket. A testület közleményében leszögezte: a helyi Egyház mélyen helyteleníti a fizikai és szóbeli erőszak minden formáját. A püspöki delegáció Jézus Krisztus küldetését teljesítette, amikor a szenvedő nép mellé állt, és lelkipásztori látogatást tett a térség papjai és hívei között, akik a rendőrség és a félkatonai erők összecsapásainak áldozatai.
A Costa Rica-i püspökök szolidaritásukat fejezték ki a nicaraguai Egyháznak. A püspöki konferencia elnöke, José Rafael Quirós Quirós érsek elítélően nyilatkozott arról, hogy a nicaraguai kormány egyre fokozódó nyomás alá helyezi az ország népét. A konferencia tagjai arra kérik a nemzetközi közösséget, hogy működjön együtt az országban zajló konfliktus megoldásában. „Sem a nicaraguai nép, sem püspökei nincsenek egyedül” – fogalmaznak a Costa Rica-i püspökök, és a Szűzanya közbenjárásáért fohászkodnak, hogy megszűnjön az elnyomás, és béke uralkodjék Nicaraguában.
Az országban nem csökken a feszültség: Daniel Ortega államfő bejelentette, hogy nem áll szándékában új választásokat kiírni. Ezzel megakasztotta a szembenálló felek közötti párbeszédet, amely az áprilisi tiltakozások után elindult. A tüntetések fegyveres elnyomása következtében eddig már több mint háromszáz ember vesztette életét. A nicaraguai püspökök közvetítői szerepet vállaltak a nemzeti párbeszédben; az egyik kérésük az volt, hogy az államfő írjon ki új választásokat.
Az erőszak kiváltó oka az Ortega elnök által kezdeményezett nyugdíjreform volt, amely a fizetendő járulékok emelését és a nyugdíjak csökkenését eredményezte volna. A rendelkezés – amelyet időközben visszavontak – óriási tiltakozást váltott ki a lakosság körében, az emberek az államfő lemondását követelik. Daniel Ortega 2006 óta van hatalmon. Elnöksége alatt módosította az alkotmányt, amely korábban úgy rendelkezett, hogy az államfő mandátuma legfeljebb két egymást követő ciklus után lejár.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .