Megőrizni emberi arcunkat…

A bensőséges hangulatú eseményen a gyermekotthon lakói fuvoláztak és karizmatikus dalokat énekeltek, illetve köszöntötték Hyazintha Loide szerzetes nővért is, aki egy évtizede patronálja az intézményt. Az osztrák apáca beszédében azt emelte ki: legfőbb feladatunk szeretni Istent és embertársainkat. Az ausztriai Viehdorfban élő nővér ezt követően egy német nyelvű énekes mondókát tanított meg a jelenlévőknek.

 

A Jézus fogantatásának napján, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén felszentelt imasarokban helyet kaptak a szakrális szimbólumok; a gyermekotthon lakói kézbe vehetik a Szentírást, s a csendben megmerítkezve Isten felé fordíthatják arcukat.

 

Az imaszoba kialakítása egyébként annak a – még a hit évében megfogalmazott – fenn – tartói szándéknak az eredménye, mely szerint valamennyi somogyi szociális és gyermekvédelmi intézményben legyen egy szakrális, ökumenikus hely – imaszoba, kápolna, imasarok – ahol intim környezetben találkozhat az istenkereső ember az emberkereső Istennel.


Balázsné Jarabek Katalin igazgató zárszavában arra utalt: bízik abban, hogy nemcsak az otthon lakóinak lesz fontos az imasarok, hanem a munkatársaknak is, hiszen a hit segít megőrizni a segítőfoglalkozások emberi arcát.

 

Mi a beteg neve?

 

Mátrai Márta háznagyasszony jelenlétében avatták fel március 26-án, Kaposváron azt a PET-központot, amelyből mindössze ötven működik a világban. A high tech 3D képalkotás palettájáról eddig hiányzott a PET/CT és a PET/MR. A most átadott, új képalkotó központ – amely szervesen integrálódik a Kaposvári Egyetem Diagnosztikai és Onkoradiológiai Intézetéhez, illetve a betegellátás tekintetében a Kaposi Mór Oktató Kórházhoz – azon túl, hogy a megye és a régió legmagasabb szintű onkológiai ellátását teszi lehetővé, a hazai és a nemzetközi kutatásokat is szolgálja, s több tudományterületen az egyetemi oktatást is lehetővé teszi. A világszínvonalú épületkomplexum felszentelésére Fábry Kornélt, a kaposfüredi Szent Őrangyalok- templom plébánosát kérték fel. – Isten tervéből hiányzott a betegség. Jézus közbenjárt és gyógyított, utána pedig a tanítványait kérte arra, hogy gyógyítsanak – mondta, majd a Patch Adams című filmet elevenítette fel, annak is azt a részletét, amelyben az orvostanhallgatók megismerték a beteg minden baját, majd amikor a professzor megkérdezte tőlük, van-e valami kérdésük, az egyikük azt kérdezte: Mi a beteg neve?…

 

Kornél atya ezzel az egészségügyben is elengedhetetlen személyességre, az empátia jelentőségére hívta fel a figyelmet, hiszen a szeretet a legfőbb gyógyító erő. Ezt követően felszentelte és megáldotta a hárommilliárd forintos beruházást, amelynek megvalósítását egyesek szerették volna ellehetetleníteni.

 

Püspöki áldás az „Emberkatedrálisra” „

 

– Látszólag kórházátadásra jöttünk, valójában azonban fenségesebb történik – hangsúlyozta Balás Béla kaposvári megyés püspök a Kaposi Mór Oktató Kórházban a tizenhétmilliárd forintos összköltségű komplex tömbfejlesztési program legnagyobb volumenű beruházása, a „Pólus-projekt” második ütemének ünnepélyes átadásán. – A János-evangélium 14. fejezete őrzi Jézusnak egy különleges mondatát: „Aki bennem hisz, ugyanazokat a tetteket fogja végbevinni, amiket én magam is cselekszem, sőt nagyobbakat is fog tenni azoknál.” Mit nem tett meg? Például hiányzott életéből az öregedés és a betegség. A szenvedők százai, ezrei, akik itt gyógyulnak, Isten fiának, Jézusnak rokonai, „akik kiegészítik az ő szenvedését”. Ugyanakkor arról is beszél a Biblia, hogy „Isten a szeretet”. Akik itt dolgoznak, azok a szeretet munkatársai…

 

Balás püspök – aki maga is lábadozott már az intézményben – arról is beszélt, hogy a kórház két áramlás, egyrészt a betegek, másrészt a gyógyítóik találkozópontja; Illyéssel szólva: emberkatedrális, amely ben állandó jelenléte van Istennek. Ezt követően megáldotta a Kövér László házelnök jelenlétében felavatott új épületszárnyat, amelyben többek között az ideggyógyászat, a patológia, a pszichiátriai és ideggyógyászati járóbeteg-szakrendelések, a pszichiátriai nappali kórház és a kiszolgálóegységek kapnak helyet.

 

A március 31-én felszentelt épületekre levélben küldte áldását Bölcskei Gusztáv, a Magyar Református Egyház zsinati elnöke.

 

Miatyánk a szociális otthonban

 

Egy huszonkétmillió forintos pályázat eredményeként napelemek kerültek a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság Somogy Megyei Kirendeltségének fenntartásában működő Kőkút-gyöngyöspusz tai Magas Cédrus Szociális Otthon épületének tetőszerkezetére. A modern, megújuló energiaforrás alkalmazásának ötlete a takarékosság jegyében fogant, s a beruházást április 1-jén Soltész Miklós államtitkár adta át. Mielőtt azonban Szászfalvi László országgyűlési képviselővel és Bátori Zsolt ki rendeltségvezetővel átvágták volna a nemzetiszín szalagot, Stix Tamás ladi plébános arra kérte az avatóünnep résztvevőit, hogy imádkozzák el közösen a Miatyánkot. Ezután felszentelte az új beruházást, és Isten áldását kérte az otthon lakóira, dolgozóira és felelősségteljes munkájukra.

 

Stix atya egyébként hetente megfordul az intézményben, hogy az ellátottak közé elvigye az Örömhírt. Megtudtuk: már most pünkösdre készül, ugyanis akkor szenteli fel az intézmény által kívül-belül felújított, korábban asztalosműhelyként szolgáló, megszépült kápolnát is.

Fotó: Kovács Tibor

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .