Megnyílt a veszprémi Szaléziánum

A Szalézi Szent Ferencről elnevezett kommunikációs és turisztikai központ, amelyet röviden Szaléziánumként emlegetnek, missziós küldetésű, gazdag programokkal, látnivalókkal, meglepetésekkel várja a látogatókat hívőket és nem hívőket , igazi csemegéket kínálva a kultúra, a vallás, illetve a művészetek világából. Mintegy ezer négyzetméteren számos kiállítás látható itt, melyek digitális eszközökkel interaktív módon, személyes és kívánság szerint idegen nyelvű vezetéssel várják a turistákat, zarándokokat.

 A kiállítások egyrészt bemutatják, hogy az épület helyiségei milyen célt szolgáltak a ház egykori lakói, Padányi Bíró Márton későbbi püspök és Giczey István kanonok idején, a XVIII. században, másrészt új tartalmat, új funkciót is kaptak. A félemeleten a kulcsár volt szobájában ma gazdasági iroda és könyvesbolt található, ahol emléktárgyakat, kegytárgyakat is árusítanak. A másik szárnyban van a ház legizgalmasabb pontja, egy olyan szoba, amely alatt a műemléki feltárás idején pinceboltozatot találtak sokféle régészeti és tárgyi lelettel (csontokkal, cserép- és színes üvegmaradványokkal). E szoba, melynek padlózata átlátszó vastag üvegtáblákból készült, így a látogatók megszemlélhetik az alattuk feltárt pincét is, a halimbai „füves” pap, a megboldogult Szalai Miklós munkásságának állít emléket. Itt azokat a gyógynövényeket mutatják be, amelyekből az atya speciális keverékeket készített, melyekkel sok beteget meggyógyított. Halimbárium néven e teák egy része régebben kereskedelmi forgalomba is került. Az épület gyógynövénykertjében is megszemlélhetők a gyógyfüvek, a teázóban pedig meg is kóstolhatja a vendég a belőlük készült italokat. E szinten hangulatos kávézót is kialakítottak, valamint vetítőtermet, ahol egy filmen Márfi Gyula érsek ajánlja a zarándokok figyelmébe Veszprém és a főegyházmegye természeti és kulturális nevezetességeit.


Az udvarról nyíló pincehelyiségben kapott helyet az a régészeti tárlat, amely a házban történt feltárások anyagát mutatja be digitális asztali képernyőkön. Itt láthatók az ostyasütés és a gyertyaöntés fortélyai is, mindkettőt ki is próbálhatják a látogatók. Sümegi Elemér hegedűkészítő mester látványműhelye is itt kapott helyet.

Az emeleten Giczey kanonok lakásában négy díszes szobát rendeztek be korhű bútorokkal. E szinten pillanthatunk be Padányi Bíró Márton dolgozószobájába és könyvtárszobájába is, s itt láthatók az érseki levéltár korabeli szekrényei a legjelesebb okiratokkal és patinás térképtartókkal. Digitális asztali vetítéssel bemutatják az épület műemléki feltárását, a szekkók restaurálását.


Interaktív segédlettel tájékozódhatnak a vendégek arról is, hogy századokra visszamenően kik voltak az egyházmegye tagjai, a veszprémi székesegyházban vasárnapról vasárnapra mit énekeltek, mely zeneszerzők, karnagyok működtek itt. Egy adatbázis segítségével ki-ki meg is hallgathatja e korabeli zenéket. Ismerkedhet továbbá az egyházi év liturgikus jellemzőivel, ehhez kapcsolódva kiállították Padányi Bíró Márton miseruháit, palástját, pásztorbotját, értékes misekönyveket is. Az intézményben olyan sok digitális, interaktív érdekesség található, hogy akár egy egész napot el lehet tölteni a változatos tematikájú programok, látnivalók között. A gyermekekre is gondolva szakemberek vezetésével foglalkoztatókat szerveznek, kézműves foglalkozásokkal, bábelőadásokkal.

Fotó: Toldi Éva

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .