Megmenekült örökségünk

A díj elnyerésével elhárult annak veszélye, hogy e nagy múltú intézmény bezárja kapuit. Igazi alulról jövő kezdeményezésként állampolgári jogon bárki felterjesztheti Magyar Örökség-díjra az általa érdemesnek tartott személyt, intézményt vagy teljesítményt. A Teleki Téka azoknak a magánszemélyeknek köszönheti fennmaradását, akik jelölték a díjra, illetve aláírták a támogató petíciót.

A Teleki–Bolyai Könyvtár nemcsak Marosvásárhely értékes kulturális kincse, de az elmúlt századok európai könyvkultúrájának egyik leggazdagabb erdélyi gyűjtőhelye is. Anyagát két nagyobb gyűjtemény, a negyvenezer kötetes Teleki Téka és a nyolcvanezer könyvet számláló Bolyai Könyvtár, illetve egy úgynevezett vegyes gyűjtemény alkotja, amely több egykori magánkönyvtár, felekezeti iskola és egy ferences kolostor idekerült hagyatékából áll. Többek között olyan kincseket őriz, mint a Konczkódex, mely egy latin nyelvű biblia. Lapszélein olvasható hatodik legrégebbi magyar nyelvemlékünk, a Marosvásárhelyi sorok és glosszák. Az ősnyomtatványok közül a legkorábbi Galeotto Marzio Bolognában, 1475 körül kinyomtatott Liber de hominéja. De itt található az első magyar nyelven írt logikatankönyv, Apáczai Csere János Magyar logikátska című munkájának egyetlen fennmaradt példánya is.

telekiteka.hu
 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .