Megkezdte munkáját a II. vatikáni zsinat

Eljött az ősi városba Róma környékének népe is. Tivoliból, Gensanóból, Nemiből, Castel Gandolfóból, Rocca di Papából, Frascatiból, Ostiából, Nettunóból és Palestrinából, nagy számban jöttek el, hogy sorfalat álljanak az útvonalon, amelyen végighaladt a zsinat tiszteletére rendezett hatalmas fáklyás körmenet, emlékezésül a 431-ben megtartott egyetemes zsinatra, amikor Efezus városának népe fáklyás körmenttel köszöntötte a zsinatot.
A körmenet, amelyben mintegy ötvenezer főnyi fáklyás hívő vett részt, a Colosseumból indult. Kétszázezer hívő állt sorfalat a körmenet útja mentén. Minden csoport előtt szalagos gitárosok haladtak, akiknek kíséretével szebbnél szebb egyházi énekeket énekeltek a zarándokok.  A több mint ötvenezer fáklya füstfelhőjében szinte eltűnt a tiszta égen felbukkanó hold. A felvonulók sok transzparenst vittek, és ezeken a következő felírásokat lehetett olvasni: „ Sokáig éljen a pápa!” „Éljenek a zsinati atyák!” „Szeretetben és békében egyesüljön a világ!” Amikor a körmenet beérkezett a Via delle Conciliazióra, reflektorok fényében tündéri világításban ragyogott a világ legnagyobb temploma, a Szent Péter-bazilika. A hömpölyögve áradó hívek egyetlen kiáltásban egyesültek: „Evviva il Papa — Éljen a Pápa!” A hatalmas hívősereg együttesen imádkozta el a Hiszekegyet, ezután a pápa megjelent lakosztályának ablakában. A hosszantartó éljenzés után a szentatya röviden méltatta a nap jelentőségét, amely egyben a béke napja is. Felszólította a világ katolikusait, őrizzék meg hitüket és erkölcsüket, szeressék Istent és felebarátaikat. Ezután a több százezernyi hívősereg térdre borult, és a pápa áldását adta rájuk.

Pillanatképek a zsinat első napjáról

A templom fényárban úszik. Az oszlopfők szegélyein fényszórók füzére húzódik. Hárommillió gyertyafény zuhog az ülésteremmé alakított főhajóra. A kétoldalt felállított emelvény hossza kilencven méter. Tizenegy hatalmas lépcső egymás felett az ülőhelyek sora.  A zsinati atyák kezében a megnyitó nap nyomtatott imádsága, külön lapon emelvényük betűje és helyük száma.
*
Veni Creator Spiritus! Az ősi ének zúg a székesegyházban, míg a pápa térdreborulva imádkozik. A szentély közepén a galamb képe, a Szentlélek szimbóluma, s most mindenkit átjár a könyörgés és az áhítat. Világosíts meg bennünket, Szentlélek Úristen! Ez az első fohász a zsinati atyák ajkáról.
*
A fotóriporter mindenütt fotóriporter. A főhajó annyira világos, hogy villanófényre nincs szükség. Mindenütt megjelennek gépeikkel, fesztelenül mozognak, míg egy rendező udvariasan, de határozottan el nem tanácsolja őket. Nem engedik, hogy megzavarják a szertartást. A televízió kamerái csendesek és mindent látnak. Tizenöt készülék közvetíti a zsinat eseményeit.
*
A szentmise kezdete előtt külön tartóra helyezik az evangéliumok könyvét. Gyönyörű iniciálék díszítik a sok száz éves kódexet. Frissen csillog aranyozása. Tartója is műremek, két reneszánsz angyal hajol a nyitott oldalak fölé.
*
Tisserant bíboros megjelenése is fenséges. Dús szakáll övezi arcát, a főpapi ornátusban úgy áll az oltár előtt, mintha a középkor elevenedne. Ő mondja a szentmisét; a pápa reggel, magánkápolnájában már misézett, a zsinat sikeréért könyörögve.
*
A modern technika is jelen van a zsinaton. Nemcsak a fényszórókkal és televíziós kamerákkal, hanem a számtalan könnyű, szarv alakú mikrofonnal is, melyeket karinges papok tartanak a kezükben, ügyelve, hogy minden szót halljanak a zsinati atyák. Mikrofon áll a pápai trón előtt, és több mikrofon közvetíti a kórus énekét.

(Új Ember, 1962. október 21.)
 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .