Megkezdődött Nagyváradon a Bolyai Nyári Akadémia

Nagyváradon, a Posticum Keresztény Kulturális Központban július 10. és 14. között tartották az idei Bolyai Nyári Akadémiát. A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége mellett idén a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség Kateketikai Központja vállalta a társszervező szerepét.
A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége huszonöt éve szervezi meg a Kárpát-medence legnagyobb magyar pedagógusfórumát, a Bolyai Nyári Akadémiát. Az idei találkozó témája a következő volt: „Legyen játék a tanulás! – Hatékony módszerek a hitre nevelés szolgálatában.”
Július 10-én reggel a hitoktatók a Posticum kápolnájában gyűltek össze, ahol Böcskei László megyéspüspök szentmisét celebrált. Bevezetőjében a próféta szavait idézte a kiválasztottságról és a küldetéstudatról, kiemelve, hogy a hitoktatóknak is küldetésük van, melyet a Mesterükkel való közösségben, az ő tanítványaiként és követeiként kell megvalósítaniuk. A mostani rendezvény a lelki gazdagodáson túl segítségükre van abban is, hogy új erőt, lendületet kapjanak további munkájukhoz – hangsúlyozta a főpásztor.
A Jézus missziós útjairól szóló evangéliumi részlethez kapcsolódva a megyéspüspök a közvetítés, az érintés és a csoda szavak fontosságát fejtette ki elmélkedésében. Hangsúlyozta: a kafarnaumi elöljáró, akinek meghalt a lánya, azért hívta segítségül az Urat, mert hitet és új életet akart tőle.  A hitoktatók is az életre vezető utat tárják fel és közvetítik hittel, miközben ugyanúgy próbálnak közelebb kerülni Krisztushoz, mint egy másik történet főszereplője, az egyszerű asszony, aki a tömegben igyekezett megérinteni Krisztus ruhájának szegélyét. Böcskei László felhívta a hitoktatók figyelmét arra, hogy miközben Isten munkatársaivá válnak, ne feledkezzenek meg arról, hogy csupán eszközei az Úrnak, hiszen a csodát ő műveli az emberek életében.
A szentmise után a díszteremben tartották az ünnepélyes megnyitót, ahol Benedek Ramóna, a Nagyváradi Egyházmegye hitoktatási módszertani felelőse köszöntötte a megjelenteket. Böcskei László megyéspüspök zarándokoknak nevezte, és arra kérte őket: az itt elsajátított ismeretekre alapozva folytassák közösségépítő munkájukat.
Soós Sándor, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége Bihar megyei elnökének szavait követően Ozsváth Judit, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem oktatója a továbbképzés szükségességéről, a hitoktatás terén megvalósítandó szemléletváltásról és a küldetés fontosságáról beszélt. Ezt követően Szabó Boróka és Rejtő ­Dóra, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai Szent László-himnuszokat és népdalokat énekeltek.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .