Meghalt Miklósházy Attila SJ püspök

Miklósházy Attila 1931. április 5-én született Diósgyőrben. 1949-ben lépett be a Jézus Társaságába. A szerzetesek szét­szó­ratása után, 1950 és 1952 között filozófiai és teológiai tanulmányokat kezdett a budapesti Hittudományi Akadémián. Később két évig mun­kaszolgálatos katona volt, majd műtősként dolgozott a budapesti Szent István Kórházban.
1956-ban elhagyta Magyarországot, Németországban, valamint Torontóban fejezte be filozófiai és teológiai tanulmányait. James Charles McGui­gan bíboros, torontói érsek szentelte pappá 1961. június 18-án. Néhány évvel később Rómában, a Pápai Gergely Egyetemen doktori fokozatot szerzett teológiából.
Ünnepélyes szerzetesi fogadalmait 1966. augusztus 15-én tette le Rómában, az Il Gesù-templom Szent Ignác-oltáránál.
II. János Pál pápa 1989. augusztus 12-én Castellum Mi­nus-i címzetes püspökké és a külföldön élő magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott püspökké nevezte ki. Szentelését Torontóban tartották, 1989. november 4-én.
Miklósházy Attila tevékenyen részt vett a zsinat utáni liturgikus megújulás végrehajtásában az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye képviseletében és az Országos Liturgikus Tanács tagjaként.
XVI. Benedek pápa 2006. április 5-én fogadta el a 75. életévét betöltő Miklósházy püspök lemondását. Utóda a külföldön élő magyarok lelkipásztori ellátásában Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök lett.
Január 2-án Torontóban, a Szent Erzsébet-templomban mindenkit imádságra hívtak az elhunytért, majd szentmisét mutattak be lelki üdvéért. Másnap a St. Michael’s-katedrálisban gyászmisét tartottak. Ezt követte a temetés a Szent Ágoston-szemináriumban.
Idehaza január 9-én a budapesti Jézus Szíve jezsuita templomban mondott gyászmisét az elhunytért utóda, Cserháti Ferenc.

Forrás és fotó: Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .