Megérkezett az új szentszéki nagykövet

XVI. Benedek pápa nyár elején Alberto Bottari de Castello oderzói címzetes érseket nevezte ki magyarországi apostoli nunciusnak. A közelmúltban még Japánban szolgálatot teljesítő nagykövet augusztus 17-én, menetrend szerinti járattal érkezett Rómából a Liszt Ferenc repülőtérre, ahol fogadta Erdő Péter bíboros, az MKPK elnöke, Varga Lajos váci segédpüspök és a Külügyminisztérium több képviselője.

Alberto Bottari de Castello az olaszországi Montebellunában született 1942. július 5-én. 1966. szeptember 11-én szentelték pappá. Rómában szerzett kánonjogi doktorátust 1973-ban. A vatikáni diplomataakadémia elvégzését követően a Szentszék diplomáciai szolgálatába állt. 1973 és 1987 között Ecuador, Szíria, Zaire és az Amerikai Egyesült Államok pápai képviseletein dolgozott. Ezután 1999-ig misszionárius volt Kamerunban, majd 1999. december 18-án oderzói címzetes érsekké, valamint Gambia, Guinea, Libéria és Sierra Leone apostoli nunciusává nevezték ki. 2005. április 1-jén Japán apostoli nunciusa lett. Az idén tavasszal Japánt sújtó földrengés és szökőár idején többször nyilatkozott a katasztrófáról. Tőle értesülhetett a világ arról, hogy sikerült kapcsolatba lépni az ország északi részének püspökével, akit az infrastruktúra összeomlása akkor még teljesen elszigetelt a külvilágtól, és de Castello érsek számolt be arról is, hogy az egyház részt vesz a katasztrófahelyzet elhárításában, az emberek segítésében. Általa jutott e

Az új magyarországi nuncius augusztus 18-án a Sándor-palotában adta át megbízólevelét Schmitt Pál köztársasági elnöknek. Az átadást megelőzően az elnöki hivatal előtti téren katonai tiszteletadás fogadta az új nagykövetet. A palotában pedig a hivatalos események után Schmitt Pál az épület teraszáról mutatta meg de Castello érseknek az előttük fekvő város panorámáját.

Az új nuncius útja ezután a Hősök terére vezetett, ahol a díszzászlóalj tisztelgése mellett megkoszorúzta az ismeretlen katona sírját.

 

Fotó: Bókay László

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .