Megállítani az erőszakot – építeni a békét

Az Úr kegyelmébe ajánlotta a harcokban elesetteket és a konfliktus polgári áldozatait: időseket, gyermekeket, nőket és azokat, akik hozzátartozóikat siratják, és azokat, akik mindenüket elveszítették. Három hét alatt a Gázai övezetben kitört harcoknak január 18-áig 1250 palesztin áldozata volt, közülük több mint négyszáz gyermek. A palesztin sebesültek számát 5200-ra becsülik. Izraeli részről tizenhárman haltak meg és négyszázan sebesültek. Lezárult a különböző nyugat-európai és észak-amerikai főpásztorokból álló csoport egyhetes körútja a Szentföldön – jelentették január 15-én. A bizottság 1998-ban alakult Jeruzsálemben, a Szentszék kérésére. Látogatásuk végén a püspökök záróközleményt adtak ki Állítsátok meg az erőszakot! Kezdjétek el építeni a békét! címmel. Ezeket a kéréseket hallották a főpásztorok szentföldi útjuk során. Az erőszakról beszélt és azon járt mindenki gondolata Gázában – írják a koordinációs bizottság tagjai, akik közvetlenül hallottak a súlyos emberi tragédiáról Manuel Musallam gázai plébánostól. A béke nem lehetséges, ha az emberek nem hisznek benne. Biztonság sem létezhet, ha az nem mindenki biztonsága. Igazságosságról is csak akkor beszélhetünk, ha az mindenkire vonatkozik. A hit ad reményt, hogy az igazságosság, a béke és a megbocsátás lehetséges. Ebben a meggyőződésben osztozik Fouad Twal jeruzsálemi latin pátriárka a szentföldi katolikus vezetőkkel együtt. „Lelki és nem politikai vezetők vagyunk, de a vallás hangja alapvető a béke kereséséhez” – hangsúlyozzák a püspökök. A valóság az, hogy minden személy Isten képére lett teremtve, amely mindenki számára méltóságot kíván.

A Béke Fejedelmének üzenete, aki ezen a földön született, emlékeztet bennünket arra, hogy a béke lehetséges. A jelen sötétsége utat nyit a világosságnak. A nemzetközi közösséghez fordulva a nyugat-európai és észak-amerikai püspökök hangsúlyozzák: sürgős humanitárius segélyeket kell biztosítani az itt élőknek. Segíteni kell továbbá a palesztinokat és az izraelieket, hogy gátat vessenek az erőszaknak. Egységesen fellépve nyomást kell gyakorolni rájuk annak érdekében, hogy igazságos békét építsenek, amely egyszerre ad biztonságot Izraelnek és elfogadható állapotot a palesztinoknak.

Isten népéhez szólva a főpásztorok imát kértek az egyház életlehetőségeiért és Jeruzsálem békéjéért. „Ne féljetek, jöjjetek zarándokként a Szentföldre, és találkozzatok az itt élő keresztény közösségekkel” – bíztatják a híveket. A kormányok meggyőzése érdekében pedig arra is felszólítják őket: püspökeikhez csatlakozva követeljék, hogy a politikusok helyezzék előtérbe az izraeli-palesztin béke megkötését. Konkrét projektekkel és együttműködéssel segítsék a helyi keresztény közösségeket, amelyek a túlélésért küzdenek. „A szentföldi keresztényekben Krisztus szenvedő arcát látjuk, aki elvesztette mindenét értünk. Nem vagytok egyedül. Egy család vagyunk, egy világméretű szeretetközösség Krisztusban” – írják a nyugat-európai és észak-amerikai püspöki koordinációs bizottság tagjai. Végül szeretetükről, imáikról és folyamatos szolidaritásukról biztosítják a szentföldi keresztényeket.

A nemzetközi közösség aktívan lépjen közbe a mészárlás felszámolásáért Gázában, valamint az izraeli és palesztin fél között mindenfajta összeütközés megszüntetése érdekében – ezzel a felhívással fordult Silvano Tomasi érsek január 12-én a genfi székhelyű ENSZ-hivatalok állandó szentszéki megfigyelője, az ENSZ Emberjogi Tanácsának IX. különleges üléséhez. Az érsek továbbá azt kérte a nemzetközi közösségtől, hogy tartós megoldások mellett kötelezze el magát, és szüntesse meg a konfliktus okait. A Cor Unum Pápai Tanács, a Szentszék karitatív tevékenységével foglalkozó hivatal a pápa nevében segélyt küldött a parányi, ám buzgó gázai katolikus közösségnek – jelentették január 17-én. A tanács által kiadott közlemény emlékeztet arra, hogy XVI. Benedek számos alkalommal kifejezte együttérzését a Gázai övezet lakossága iránt, amelynek oly nagy szenvedést kell elviselnie a háború miatt. A humanitárius adományt Manuel Musallam gázai plébánosnak és Teréz anya nővéreinek juttatták el, a pápa személyes és konkrét gesztusaként. Olyan egyházi személyek ők, akik Jézus szülőföldjén a legvédtelenebbeket szolgálják. A Gázai övezet hat karitász egészségügyi állomásának egyike izraeli bombatalálat következtében megsemmisült. Az övezetben hetvenezer ember él szükséglakásban. A karitásznak huszonöt orvosa és betegápolója dolgozik a térségben – amennyire a hiányos gyógyszerkészlet engedi. Manuel Musallam gázai katolikus plébános az olasz SIR hírügynökségnek telefonon úgy nyilatkozott, hogy alig van élelmiszer és ivóvíz.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .