Megáldották Vácott a felújított irgalmasrendi kápolnát

Fotó: Ribáry Zoltán

 

A szertatás elején Hirling András, a kórház igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, mindenekelőtt a szentmisét bemutató Beer Miklós megyéspüspököt, Kozma Imre atyát, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi dele­gatúrájának vezetőjét, Joachim Mačejovský OH provinciálist, illetve a magyar kormány képviseletében Rétvári Bence államtitkárt.
Beer Miklós megyéspüspök emlékeztetett arra, hogy éppen háromszáz évvel ezelőtt kapta meg váci püspöki kinevezését Althann Mihály Frigyes, akinek itteni szolgálata idejére esik a kórház és a hozzá tartozó kápolna küldetéstörténetének kezdete.
– Nagyon vártuk már a kápolna megújulását, és örömmel tölthet el bennünket a szemet gyönyörködtető végeredmény. Jó lesz betérni ide imádkozni, szentmisét hallgatni. Adjunk hálát az Úrnak, hogy lehetőségünk nyílt ennek a nagy munkának az elvégzésére – mondta a főpásztor. A püspök feltette a kérdést: Mitől lesz hiteles az Egyház? Szavai szerint az egyik legfontosabb hitelesítő jel a rászorulók, az elesettek és a szenvedők iránti segítő együttérzés.
Kozma Imre atya úgy fogalmazott: nagy szükség van a világban arra a válaszra, amelyet a Betegápoló Irgalmasrend fogalmaz meg, illetve mutat fel a gyógyítókultúrában, a betegekhez fordulás szellemiségében. – A rendalapító Istenes Szent János követőiként úgy akarunk a betegekhez fordulni, mint akikben Krisztust keressük. Az irgalmasrendi ápolók, munkatársaik és mindazok, akik velük együtt részt vesznek a szegények és a betegek korszerű ápolásában és gondozásában, az Atya határtalan szeretetét közvetítik a leggyengébbek felé – mondta a rend hazai vezetője.
A szertartás végén elhangzott: köszönet illeti a váciakat, amiért türelemmel várják a kórház felújítási és bővítési munkálatait. Hamarosan ez a beruházás is megkezdődik.
A kápolna felújítása mélyen az alapoktól indult, hiszen az egyik legfontosabb cél az épület vizesedésének megakadályozása volt. Ezen túlmenően megújult a falfestés, a karzat, a berendezés és a díszítés is.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .