Meg kell szakítani az erőszak láncolatát

Antonio Franco érsek, izraeli apostoli nuncius így nyilatkozott: – Nagy szomorúsággal szemléljük az erőszak újabb fellángolását. Így ismét szertefoszlik az a kevés eredmény is, amelyet a tárgyalások során elértek. A nemzetközi közösségnek többet kellene tennie az áldozatok ellátásáért. Mi a megoldás? Először is azt kell tenni, amit a Szentatya is kért: véget kell vetni az erőszaknak, és vissza kell térni a tárgyalóasztalhoz. Ehhez azonban mindegyik fél jóakaratára szükség van.

Fouad Twal jeruzsálemi latin pátriárka szerint az izraeli hadsereg reakciója aránytalanul nagy volt. A szentföldi katolikus közösség és a többi keresztény felekezet vezetői december 29-én találkoztak Simon Perez izraeli elnökkel, akinek kifejezték tiltakozásukat. Izrael azonban védi a maga álláspontját – magyarázta a pátriárka, aki szerint elfogadhatatlan, hogy egész falvakat lebombázzanak, ahol védtelen nők és gyermekek is élnek. „Fegyverekkel nem lehet megoldani a konfliktust. Megfelelő alázattal vissza kell ülni a tárgyalóasztalhoz, és meg kell hallgatni egymást, csak így lehet megoldásra jutni. Fáradtak vagyunk, békére van szükségünk.”

Nem sokáig tartott az öröm Betlehem városában sem, ahol rekordszámú zarándok vett részt a karácsonyi szertartásokon. A szentföldi ferences kusztódia egyik tagja, Marwan atya az Avvenire című olasz katolikus napilapnak elmondta: ami a Gázai övezetben folyik, az elfogadhatatlan minden keresztény számára. A gázai Szent Család-templom plébánosa, Manuel Mussalam arról tájékoztatta a Misna katolikus hírügynökséget, hogy az övezetben – Zipi Livni izraeli külügyminiszter Nicolas Sarkozy francia elnöknek adott tájékoztatásával ellentétben – súlyos ellátási hiányok vannak. „Ez az út nem vezet békére.” A plébános szerint az izraeli akció nem éri el célját, a Hamász megsemmisítését. „Ellenkezőleg: a bombázás, a halottak és sebesültek számának növekedése oda vezet, hogy egyre több fiatal csatlakozik a Hamász fegyveres harcához.”

Musallam plébános jelzése szerint január 4-én közvetlenül a Szent Családplébánia szomszédságában egy városi épületet vettek tűz alá. Ennek során egy tizenkét éves muzulmán diáklány, az egyházi iskola tanulója életét vesztette.A franciaországi keresztény egyházak tanácsa mély fájdalmát fejezte ki a borzalmas események miatt. Több keresztény felekezet nyilatkozatban fejezte ki szolidaritását: „Az egyházak mindkét oldal felelőseit arra szólítják fel, hogy visszatérve az értelemhez, kerüljenek minden erőszakot, amely csak pusztuláshoz és tragédiához vezet.”

A gázai erőszakos eseményekkel kapcsolatban cselekvésre szólított fel január 4-én a németországi iszlám tanács elnöke, Ali Kizilkaya is. A nemzetközi jogok példátlan sárba tiprásáról beszélt, követelve, hogy az izraeli hadsereg azonnal vessen véget a Gázai övezet elleni szárazföldi hadműveletnek. Kizilkaya a szomszédos arab országokhoz fordult, hogy nyújtsanak segítséget a több mint tizennyolc hónapja éhező és szenvedő civil lakosságnak, megnyitva a határokat a súlyosan sebesült emberek sokasága előtt. Izrael december vége óta támadja a Hamász nevű szélsőséges iszlám szervezet által irányított Gázai övezetet, katonai offenzívával kívánva megelőzni a Hamász további rakétatámadásait. Egy hétig tartó folyamatos bombázás után több irányból szárazföldi erők hatoltak be az övezetbe. Gáza városát körbezárta az izraeli hadsereg, több más településen is heves harcok folynak. A palesztin fegyveresek arra akarják rákényszeríteni Izraelt, hogy vessen véget a Gázai övezet blokádjának. A december vége óta dúló harcok során, jelentések szerint, január 5-ig több mint ötszáz ember, köztük közel száz gyermek vesztette életét, és legalább kétezer-háromszáz személy sebesült meg.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .