Még egyszer a nanotechnológiáról

Mojzes professzor, egykori kollégám, hazánk tudósai közül az elsők között figyelt fel a nanotudomány és a nanotechnológia lehetőségeire, amelyek azóta több iparágban is sok újdonságot hoztak. Szívügyévé vált ennek az új tudományterületnek az ismertetése. Ő volt az alapító elnöke az MTA Akadémiai Klubjában 2004-ben megalakult Nano Törzsasztalnak, amely céljául tűzte ki a magas szintű tudományos ismeretterjesztés megszervezését, lehetőséget adva a vonatkozó kutatás területén dolgozó szakembereknek az időnkénti eszmecserére is.


Mojzes Imre széles érdeklődési körű tudós volt, ezt bizonyítják a legkülönbözőbb tudományokból szerzett doktori címei: műszaki tudományok, filozófia, politológia. Villamosmérnöki diplomája volt, és sikerekben bővelkedő anyagtudományi kutatói pályája után (MTA MFKI) tanított a Budapesti Műszaki Egyetemen, illetve a Debreceni Egyetemen is. Publikációinak listája több mint ötszáz tételt tartalmaz. A 2000. év évszámkezelési kormánybiztosa volt.

Nagy hatást tett rá az az idő, amelyet gyermekkorában a kalocsai jezsuiták Haynald-obszervatóriumában tölthetett. Az ott szerzett tapasztalatai egész pályáján végigkísérték. Több tudományos ismeretterjesztő film (A fény, A szén, A mindenséggel mérd magad) ötletgazdája és sikeres producere is volt.

A társadalmi életben is aktívan részt vett, mind tudományos, mind civil vonatkozásban. Szeretett elnöke volt a Lánchíd Körnek, ezért kérem – a kör tagjai nevében is – e kiegészítő sorok közzétételét.

Nagy Hildegarde

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .