Meddőségkezelés NaProTechnológiával

Létezik egy olyan, meddőséget is kezelő orvosi irányzat, amely a termékenységet és az emberi életet a fogantatás pillanatától tiszteletben tartja, s mivel kizárólag a férj és a feleség közreműködésével történik a fogantatás, ezért a Katolikus Egyház is teljes mértékben támogatja, illetve ajánlja e módszer alkalmazását. A helyreállító szemléletű irányzatok, ezek közül is például a Természetes Prokreatív Technológia (Natural Procreative Technology, röviden NaPro Technológia vagy NPT) egy olyan reprodukciós tudomány, amely a termékenységi (menstruációs) ciklussal összhangban működik.
A NaPro Technológia kidolgozása az 1970-es években kezdődött, amikor Thomas W. Hilgers az Amerikai Egyesült Államokban egy kutatást végzett, amelynek célja egy akkoriban újdonságnak számító természetes családtervezési módszer kivizsgálása volt. Az eljárást, amelyet hazánkban Billings-módszer néven ismerünk, továbbkutatta, kialakított hozzá egy új nyelvezetet, s ez lett a Creighton-módszer. Hilgers a vizsgálatai során nemcsak bebizonyította a Billings házaspár állításait, de nőgyógyászként tovább mélyítette és kiterjesztette azokat különféle nőgyógyászati betegségekben szenvedő, termékenységgel kapcsolatos problémákkal küzdő nőkre is. Arra kérte őket, hogy megfigyeléseiket táblázatban vezessék. E megfigyeléseket és táblázatokat vizsgálva pedig kiderült számára, hogy a nők szervezete hónapról hónapra olyan információkkal szolgál az orvosok számára, amelyekkel eddig nem foglalkoztak, hiszen ilyen irányú vizsgálatokat korábban senki sem végzett. Kutatásainak eredményeként ma már a párok a Creighton-módszer alapján meghatározott táblázat szerint képesek értelmezni a nő termékenységi ciklusát, meg tudják különböztetni a termékeny és a nem termékeny napokat, illetve felfedezhetik az esetleg fellépő rendellenességeket. Amennyiben a megszokotthoz képest eltérést tapasztalnak, vagy ha a gyermekáldás várat magára, a természetes fogantatást elősegítő NaPro Technológiát alkalmazó orvos segítségével gyógyítani tudják ezeket az eltéréseket. A technológiát alkalmazó orvos a hagyományos nőgyógyászati eszközöket használja, hormonszinteket mér, ultrahanggal figyeli a ciklus eseményeit, szükség esetén laparoszkóppal műt, de minden nőt és minden ciklust egyénileg vizsgál, hiszen a kezében ott a pontos „eseménynaptár”.
A hazánkban ma ismert meddőségi kezelésektől jelentősen eltér a NaPro Technológia által biztosított gyógyítás. Az első és legfontosabb különbség, hogy az NPT ténylegesen gyógyít, ugyanis a meddőség okát igyekszik feltárni és kezelni, ­állapottól függően gyógyszerekkel vagy műtéttel. Nem „megkerüli” a problémát, és nem törekszik arra, hogy a hibásan működő funkciót mesterségesen helyettesítse technikai eszközökkel. A másik különbség lényege pedig a következő: A legtöbb meddőségi kezelés azt feltételezi, hogy egy nőnek huszonnyolc napos a ciklusa, és a peteérés (ovuláció) a tizennegyedik nap környékén következik be. Ezzel szemben az igaz­ság az, hogy sok nőnek ettől eltérő a ciklusa, amelynek hossza huszonegytől akár kilencven napig terjedhet. Ráadásul még egy huszonnyolc napos ciklus esetén sem biztos, hogy a peteérés a tizennegyedik napon következik be. A kezelésben, illetve a panaszok okainak feltárásában első lépésként elkészítendő táblázat tehát segít megismerni a nő egyéni ciklusát. Az orvos ezután annak eseményeihez igazodva tudja megkezdeni a gyógyszeres kezelést, vagy amennyiben szükséges, műtétet javasol. A NaPro Technológia tehát nemcsak hormonális problémák esetén nyújt segítséget, hanem akkor is, ha anatómiai eltérések állnak fenn. A NaPro Technológiát alkalmazó sebészek sikeresen műtik az elzáródott petevezetékeket, az endometriózist, az összenövéseket és más rendellenességeket.
A táblázatból információ nyerhető egyéb nőgyógyászati és/vagy hormonális jellegű megbetegedésekre vonatkozóan is, tehát nem csak termékenységgel kapcsolatos megbetegedésekben szenvedő nők alkalmazhatják, hanem segíthet a rendszertelen ciklus, a premenstruális tünetgyüttes (PMS) vagy a policisztás ovárium szindróma (PCOS) diagnosztizálásában és kezelésében is.
A meddőség oka nagyjából fele-fele arányban oszlik meg a férfiak és a nők között. Ha az ok a férfimeddőség, abban az esetben is számos párnak sikerülhet a természetes megtermékenyülés a NaPro Technológiával. Az alacsony spermiumszám, a spermiumellenes antitest jelenléte és más kóros állapotok jól gyógyíthatók ezzel az eljárással. Néhány, az egészséges életmóddal kapcsolatos változtatással jelentősen javítható az ondó minősége is. Ezt olykor sebészeti és gyógyszeres kezeléseknek is ki kell egészíteniük. Még ha nem is tökéletes a spermakép, a nő ciklusának optimalizálása, annak megismerése és a jól időzített szexuális együttlét számos esetben eredményez várandósságot.
A NaPro Technológia nem tud minden esetben segíteni. Ha a spermiumszám 0, ha beállt a menopauza, illetve ha a nőnek nincs petevezetéke vagy petefészke, a NaPro Technológia nem tud gyógyítani.
Magyarországon a technológia bevezetésének még nagyon kezdeti szakaszában tartunk. Ha valaki szeretné megtanulni a Creighton-módszert, akár családtervezés céljából, akár azért, mert később NaPro Technológiát alkalmazó orvost szeretne felkeresni, akkor jelenleg hat magyar képzett Creighton-oktatótól tanulhat. NaPro Technológiát Magyar­országon két orvos alkalmaz, egyikük jelenleg Írországban van továbbképzésen. Reménykeltő, hogy Kozma ­Imre atya, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője nyitottságot mutat a NaPro Technológia iránt, és szeretne teret adni alkalmazásának a Budai Irgalmasrendi Kórház keresztény szellemiségű anyasági központjában.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .