Együtt kezdték a tanévet

Fotó: Lambert Attila

 

A szervező Esztergom-Budapesti Főegyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság (EKIF) tájékoztatása szerint a meghívott vendégekkel együtt ötezer-kétszáz ember – a közel négyezer diák mellett sok száz pedagógus – vett részt a Szent István-bazilika előtti téren megtartott tanévnyitó szentmisén. A szertartás előtt ünnepélyes menetben vitték az iskolák zászlóit az oltárhoz, és moderátor mutatta be a tanintézményeket. A szentmisén Erdő Péter bíboros mondott szentbeszédet, amelyben iskoláskori emlékeit idézte fel. „Amikor reggelenként a Práter utcai általános iskolába mentem, mindig túl nehéznek éreztem a táskámat.
Ott voltak benne a könyvek, a füzetek minden órára. Ott volt becsomagolva az uzsonna, később a tornacipő is. Még később egy nagy mappában vinni kellett néha a rajztáblát is, ami majdnem a földig lelógott. De sokszor a táskánál is nehezebb volt a bizonytalanság, hogy kihívnak-e felelni, hogy lesz-e dolgozat, hogy jól fogok-e szerepelni. Ezért útközben néhány szóval mindig megszólítottam Jézust. Arra kértem, hogy jól sikerüljön ez a nap. Végiggondoltam, hogy előző nap készültem-e minden tárgyból, és legtöbbször megnyugodtam. Úgy éreztem, hogy amit tudtam, megtettem. És akkor azt mondtam Jézusnak: »Te látod, hogy igyekeztem, akárhogy sikerül is, köszönöm neked«. És mire az iskolába értem, már egészen vidáman léptem be az osztályba.”
Erdő Péter arról is beszélt, hogy a katolikus iskolában és az életben is több kell, mint a puszta tudás. „Fel kell készülnünk arra, hogy meg tudjunk hallgatni másokat, hogy segíteni tudjunk, hogy szeretni tudjuk azokat, akikkel találkozunk. A ké­születet pedig az imádság adja. ­Jézussal kell jó barátságban lennünk, hogy minket is szeretet, öröm és békesség vegyen körül. És ez a Jézushoz fűződő barátság erőt ad a szeretetre. Nemcsak azért kell jónak lenni másokhoz, hogy kellemesebben érezzük magunkat, hanem azért, mert Isten előbb szeretett minket. Ő ajándékozta nekünk az életet. Ő ad értelmet minden munkánknak és igyekezetünknek. Ő az, aki mind­annyiunkat örök boldogságra hív – folytatta a bíboros. – Ha nem fogy ki a szívünkből a szeretet, akkor életünk végén késznek találnak minket arra, hogy bemehessünk a mennyei Atya házába. Ha keresztény közösségünk mindig Jézushoz ragaszkodik, és példát mutat hitből és önzetlen szeretetből a családban, az iskolában és a nagyobb emberi közösségben is, akkor örömmel várhatja, hogy az idők végén – hiszen időben él ez a világ, és egyszer minden elmúlik benne –, vagyis a történelem végén az Egyház és az emberiség örömmel találkozzon Krisztussal, aki életünk középpontja és örök boldogságunk” – mondta Erdő Péter.
A Szent István-bazilika előtt megtartott tanévnyitó mise alkalmával az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyéhez tartozó tanintézmények pedagógusainak Veni Sanctéját is ünnepelték. Erdő Péter bíboros hat – újraválasztott, illetve frissen kinevezett – igazgatónak (köztük az újonnan egyházi fenntartásba került Kanizsay Dorottya Katolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakközépiskola és Szakgimnázium vezetőjének) adta át a következő öt évre szóló megbízó­levelet. A szentmisén a regnumi közösségben tevékeny Andrejszki ­Tamás és zenekara teljesített zenei szolgálatot, kiegészülve a székelyudvarhelyi Hálaluja zenekarral. A helyszínen a rendezői feladatokat az EKIF munkatársai mellett a Pál Apostol Gimnázium diákjai és tanárai látták el.
A szentmise előtt Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára és Gyetván Gábor, az EKIF igazgatója sajtótájékoztatót tartott. „Közel tizenhatezer gyerek jár a fővárosi egyházi iskolákba – mondta az EKIF igazgatója. – Nagy öröm, hogy megmutathatjuk a társadalomnak, milyen sok gyermek tanul a katolikus intézményeinkben, s hogy milyen jó a hangulat.” Soltész Miklós rámutatott, hogy a rendszerváltáskor még csupán három-négyezer fiatal járhatott felekezeti iskolákba. Az azóta eltelt időben nagyot változott ez a szám, az ország katolikus iskoláiban ma már száztízezer gyermek végzi a tanulmányait. Ezek az intézmények ugyanúgy részesei a közoktatásnak, mint bármely más iskola. Az oktatási rendszert érintő sok változás, a támogatások, a fejlesztés természetesen őket is érinti, többek között az itt tanító tanárok is megkapják a béremelést, amely szeptemberben folytatódik – mondta a sajtótájékoztatón az Emmi állam­titkára. Soltész Miklós köszöntötte a téren megjelenteket is. Beszédében a gyermekek iránti felelősségre, a kicsik, a nagyobbak és az érettségi előtt állók komoly feladatára, valamint a közösség fontosságára hívta fel a figyelmet, ez utóbbit hangsúlyozva „kiváltképpen most, a közös tanévnyitón”.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .