„Matisse-terem” a Vatikánban

Az új „Matisse-terem” a Vatikáni Múzeumok kortárs művészeti gyűjteményének része, és az 1980-ban, Matisse legkisebb fia, Pierre a pápa múzeumának szánt adományát tárja a közönség elé. A világon egyedülálló kollekcióról, a művész alkotásaiból álló európai gyűjtemények egyik legnagyobbikáról van szó.


   
A domonkos nővéreknek készült vence-i kápolna terveit teljes egészében Matisse készítette, az üvegablakoktól kezdve a liturgikus öltözetekig. A „Matisse- teremhez” tartozik a domonkos nővérek által VI. Pálnak adományozott, a kápolna oltárára készített bronzkereszt, amit 1973-ban, a Vatikáni Múzeumok modern vallásos művészetet bemutató gyűjteményének megnyitása alkalmából ajánlottak fel a pápának. Látható lesz a teremben a kápolnához tervezett öt színes miseruha is, amelyek szintén Matisse alkotásai. A terem a kortárs művészetnek szentelt részlegnél, a Borgia-lakosztály (Appartamento Borgia) és a Sixtus-kápolna között található.
   
A „Matisse-terem” megépítésének koordinátora Micol Forti asszony, a Vatikáni Múzeumok kortárs művészeti gyűjteményének felelőse, akinek hamarosan egy kötete is megjelenik Matisse e remekművéről Comme une fleur (Mint egy virág) — Matisse és a vence-i kápolna címmel.
 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .