Márton Áron püspökről Csíkszentdomokoson

„A püspök boldoggá avatásáért mondott imában minden alkalommal elmondjuk, hogy »tanítása és példája világító jel legyen mindannyiunk számára «. De óhatatlanul felvetődik a kérdés: vajon mennyire ismerjük Márton Áron életpályáját, munkásságát? Sokan személyesen is ismerték a néhai püspököt, de mindannyian, főleg a fiatalabbak, nem részesülhettek ebben a szerencsében. Ezért fontos, hogy minél több alkalmat kínáljunk a tanítása, életműve iránt érdeklődők számára” – emelte ki Lázár Csilla, a domokosi Márton Áron Múzeum vezetője a csíkszentdomokosi ünnepségen.


A helyi ifjúsági szervezet tagjai által szervezett filmvetítésen bemutatták Az idők mérlegén. Tanulmányok Márton Áron püspökről című könyvet is. A Lázár Csilla, Bodó Márta és Lövétei Lázár László által szerkesztett kötet a 2012-ben, Csíkszentdomokoson lezajlott konferencia anyagából született meg a Verbum Kiadó gondozásában. Bárhogyan is próbálták megtörni az elmúlt rendszerben Márton Áron püspököt, ez még a kommunista hatalomnak sem sikerült. Hiába korlátozták tevékenységében, munkáját nem tudták ellehetetleníteni, mindig megtalálta azokat a hű embereket, akiken keresztül irányíthatta egyházát. Tette ezt úgy, hogy több mint tízen megfigyelték, és hozzávetőlegesen hetvenhétezer oldalnyi jelentést írtak róla.

 

 

A könyvismertető kiváló támpontokat nyújtott a levetített film megértéséhez is, a tanulmánykötet szerzői közül ugyanis többen – történészek, egyháztörténészek – a filmben is megszólalnak. Ezt követően Lövétei Lázár László, a Székelyföld folyóirat, valamint a Székely Könyvtár könyvsorozat főszerkesztője mutatta be a Márton Áron: Válogatott írások és beszédek című kötetet, amely ugyancsak azt hivatott szolgálni, hogy Áron püspök legfontosabb társadalmi üzenetei és tanítása minél szélesebb közönséghez eljussanak.

 

A rendezvényt a Márton Áron boldoggá avatása című film rendezője is megtisztelte jelenlétével. Maksay Ágnes arról beszélt, mi késztette őt arra, hogy a boldoggáavatási eljárásban járatlanok számára a film eszközeivel jobban megvilágítsa, mit tehetnek a katolikus hívek és a püspök tisztelői azért, hogy a boldoggá avatás mihamarabb bekövetkezhessen. A filmvetítést követően a több mint háromszáz fős közönség archív felvételről meghallgatta Márton Áron egyik papszentelési beszédének egy részletét is.

 

székelyhon.ro

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .