Mária Út… az értékek mentén

A fák törzsén feltűnő lila színű m betű azt jelzi, hogy jó úton, Mária útján lépkedünk. A Via Mariae ugyanis Közép-Európa Szűz Mária-kegyhelyeit összekötő zarándok- és turistaútvonal, amely Mariazelltől Csíksomlyóig vezet, mintegy ezernégyszáz kilométeres, gyalogosan hatvan nap alatt bejárható távon. A Mária Út mentén érintjük Sümeg, Esztergom, Máriapócs zarándokhelyeit is. Ahogy alapítói megfogalmazták: „A Mária Út több mint turistaút, több mint értékes program, több mint értékek gyűjteménye, több mint az önismeret útja, több mint új szemlélet, több mint jó társaság, több mint kultúra, több mint szakralitás, több mint turisztikai ajánlat, több mint spirituális élmény, több mint Közép-Európa felfedezése, több mint az országkép gazdagítása – több mint 1400 kilométer… A Mária Út mindezek – és még sok más – összessége!” Olyan útvonal, amely nyitott mindazok előtt, akik keresik a természeti, kulturális vagy lelki értékeket.
E kirándulni, túrázni, zarándokolni szerető, befogadó lelkületű érdeklődőknek kínál képzési lehetőséget január 30. és március 19. között a Mária Út Közhasznú Egyesület Budapesten, a Szent István-bazilikában. Az előadások résztvevői amellett, hogy megismerkedhetnek az úton lévő, vándorló ember különleges, semmihez nem hasonlítható világával, részesei lehetnek egy olyan alkotói folyamatnak, melynek eredményeként új lehetőségek, távlatok nyílhatnak mások számára is. A programsorozat felelőse, Bernáth Mária elmondta: ahhoz, hogy szeptemberre kiépülhessen a Mária Út kelet–nyugati, magyarországi szakaszának teljes hossza, a lelkes támogatók mellett szükség van önkéntes segítőkre is, akik megfelelő szaktudással vesznek részt a munkában. Az útvonal kijelöléséhez, a jelzések felfestéséhez, a szálláshelyek felkutatásához, a plébániai kapcsolatok kiépítéséhez csak megfelelő alapismeretekkel lehet hozzálátni. Az elméleti és gyakorlati képzés során a résztvevők megszerezhetik azt a tudást, amely ahhoz szükséges, hogy ők is tagjai lehessenek az „útépítők” csapatának, egy emberi, keresztény értékek mentén szerveződő közösségnek. Az előadás-sorozatba 16 és 99 éves kor között, február 13-áig bárki bekapcsolódhat a mariautapostolkepzes@gmail.com címen, illetve a 06-30/90-00-530-as telefonszámon.
Fotó: Cser István

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .