Mária példájára mondjunk igent Istennek 

Fotó: Szombathelyi Egyházmegye

 

Homíliájában a főpásztor kiemelte: Máriát ünnepelni azt jelenti, hogy mi is igent mondunk Istennek, ahogyan ő tette. Igent mondunk az imádságra, igent ki-ki az élethivatására, a házastársára, a gyermekáldásra, és igent a szenvedésre is. Ha egyre több, Isten felé kitárt szívű ember és család élne a környezetünkben, más lenne a társadalmunk, és más volna ez a világ is – hangsúlyozta Székely János püspök.
Míg a felnőttek a templomban az elmélkedést hallgatták, addig a Mindszenty-kertben és a rendház udvarán játékos feladatok, ugrálóvár és kézműves foglalkozások várták a gyerekeket. A búcsú szentmisével és az azt követő szeretetvendégséggel zárult.
A Porciunkula-búcsú, az Angyalos Boldogasszony-ünnep régóta jeles nap, csak nem nagyon ismerik az emberek – mondta a Szombathelyi Egyházmegye honlapjának, a Martinus.hu-nak adott interjúban Ocsovai Grácián atya, a zalaegerszegi Jézus Szíve ferences templom plébánosa. Ismertette: arra törekszenek, hogy a hívek jobban megismerjék ezt az ünnepet, és átéljék, mit jelent valójában. A Por­ci­un­kula – ez a kis kápolna – azért fontos a ferences rend számára, mert ott élt Szent Ferenc és az első ferences testvérek. A kis hajlékot a bencésektől kapták. A kápolnát a Szűzanya tiszteletére szentelték, főoltárán az angyali üdvözlet jelenete látható. Szent Ferenc hívta először Porciunkulának, azaz kis helynek. Azt az életeszményt akarta megélni, hogy nincs semmi tulajdona, Isten közelében éli napjait, imádkozik, találkozik az egyszerű emberekkel, és azokkal, akik keresik Istent.
Ez az alap, ahová újra és újra vissza kell térnünk – hangsúlyozta Ocsovai Grácián atya. Meg kell találnunk a templomot, Istent. Szent Ferenc kérésére Krisztus megígérte, hogy aki meglátogatja ezt a kápolnát, és bűnei bocsánatát kéri, az bocsánatot nyer. Ez az ünnep így irányítja rá a figyelmet a bűnbánat, a gyónás fontosságára – nyilatkozta a zalaegerszegi Jézus Szíve ferences templom plébánosa.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .