Mária: öröm

Az ünnepi vecsernye kezdete egyetemes felszólítást ad: „Ez az Úr napja, népek, örvendezzetek”, mert megszületett a nagy Főpap édesanyja. Egy másik ének pedig a világra vonatkoztatja az örömet: „ma van az egész világ örömének nyilvánulása”, mert a meddőség feloldoztatik, a magtalanság megszűnik, megszületik a Megváltó édesanyja. Tovább hullámzik, árad, hömpölyög a himnuszokban ez a gondolat: „Általános örömet árasztott e világra” Mária születése, mert azt láthatjuk benne, hogy „legtisztább ártatlanságánál fogva az Istennek élő hajléka lett”.


Megszületett, „örömet hirdetvén az egész világnak”, mert „életünk közbenjárója, az átok felszabadítója, a mennyei áldás forrása” lett. Majd ismét: „Örömmel örvendeznek ma mindenek és megújulnak. Ég és föld, örvendezzetek”, mert megszületett „életünk fenntartója”, illetve: „Vigassággal telik meg a megújult föld, és örvendez új köntösbe öltöztetve”, Máriát, „életünk Táplálóját” fogadva. Az ünnep fő éneke (a tropár) egészen részletes indoklást ad az egyetemes örömre: „A te születésed, Istenszülő Szűz, örömet hirdetett az egész világnak, mert belőled tündöklött fel az igazság napja, Krisztus Istenünk, ki eltörölvén az átkot áldást hozott ránk, és meghiúsítván a halált örök életet ajándékozott nekünk”.

Az énekekben személyre szólóan is megjelenik az örvendezés: „Örvendjen Ádám ősatyánk, és örömmel vigadozzon Éva”, s „örvendjen Dávid is pengetve hárfáját, és dicsérje az Istent”. Mindig halljuk az indoklást is: „Újulj meg, Ádám, örvendezz, Éva, vigadozz, Dávid, és lelkesülj, Anna, mert Teremtőd anyja születik dicsőséggel”; „Vigadozzál, Joachim, ki az Istenszülőnek atyja vagy, nincs hozzád hasonló a földi szülők közt”; „lelkében ujjongva örvendjen Anna, s örömében vigadozzon kívánságának beteljesülte fölött”.

Egyik énekünk pedig összesűríti a két említett szempontot: „A gyermek nélküli, magtalan Anna ma örvendve tapsoljon, a földiek világítsanak, a királyok vigadozzanak, a szent atyák áldások között örvendezzenek, és az egész világ ünnepeljen, mert íme az ég királynője és az isteni szeplőtelen ara Jessze törzséből fölsarjadzott.”

Egyházunk családjában így fogadjuk nagy örömmel „az új jövevényt”, az Istenszülő Szűz Máriát!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .