Máltai szépségnap a pécsi anyukáknak

Az „átváltoztató” délelőttön a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét programjában részt vevő nők és gyermekeik, unokáik kaptak divatos ruhákat, sminktanácsokat, új frizurát és egy kis önbizalmat.
„A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a C&A áruházlánctól nagy mennyiségű adományt kapott, kiváló minőségű ruhákat. Ezeket egy, a programunkban részt vevő ember, Jónás alakította át, és szükség esetén javította a Hősök terei Jelenlét Házban működő Két öltés varróműhelyünkben” – mondta el ifjabb Csonka Pál, a segélyszervezet dél-dunántúli régiójának vezetője.
A ruhákat nem szokványos módon, ruhaosztás keretében szerették volna átadni a pécsi telepeken élő családoknak, hanem meghittebb formában, ezért a farsangi időszak végén egy egész napos, a televízióból jól ismert „átváltoztatjuk” szépségnapot szerveztek az anyukáknak, nagymamáknak. A nap folyamán nemcsak megszépítették az asszonyokat, de tanácsokat is adtak nekik, hogyan öltözzenek fel, és miként kommunikáljanak egy állásinterjú alkalmával vagy éppen az iskolai szülői értekezleteken.
A pécsi Menő Jövő Gyermekközpontot egy kissé átrendezték erre az alkalomra: sminkes, fodrász, öltöztető, manikűrös és fotós várta a hölgyeket. A szervezők Pécsbányáról, Györgytelepről, Somogy-Bányatelepről és Meszesről hívtak meg összesen harminc nőt, a telepeken dolgozó szociális munkások ajánlása alapján. Elsősorban olyan anyukákat vártak a szépségnapra, akik éppen állást keresnek, interjúkra járnak, amihez nincs alkalmas öltözékük. Természetesen sokan a gyerekekkel együtt érkeztek, akik szintén találtak maguknak ruhát az iskolai rendezvényekre és ünnepségekre.
„Nemigen járnak ők kozmetikushoz, fodrászhoz, mert drága, és persze nem vásárolnak márkás ruhákat. Igaz, amiket ma kaptak tőlünk, azok is »márkátlanított« termékek – mondta Világos Linda, a szeretetszolgálat munkatársa. – Van köztük huszonöt éves, gyesen lévő anyuka két gyermekkel, két saját és a férje előző házasságából született három gyermekéről gondoskodó kosárfonó asszony, nyugdíjas takarítónő, nyolcgyermekes család legidősebb és egyetlen lánya. Sokukat jól ismerem, láttam őket szomorúnak, mérgesnek, elcsüggedtnek, vidámnak, láttam őket szépnek. És ma láttam őket csinosan, magabiztosan, ahogy még soha.” A nap folyamán önkéntes szépítők segítettek az asszonyoknak abban, hogyan tudják hangsúlyozni a szépségüket, és miként lehetnek határozottabbak. Tanácsokat adtak nekik, hogy milyen frizura, smink és ruha áll igazán jól nekik. Miközben az anyukák szépültek, a gyerekeket Szalay Dóra gyógypedagógus felügyelte.
A kamaszok sem maradtak ki a csinosításból, nekik is jutott kabát, nadrág, pulóver vagy póló. A nagyobb lányok körében nagy sikere volt a vastag harisnya és farmer rövidnadrág összeállításnak, amit már az aznapi iskolai bulira is fel tudtak venni.
Az „átváltozásokról” Egry Dóra önkéntes fotós készített képeket, melyekből az anyukák több másolatot is kértek, meséli Világos Linda. „Van, aki azért kér képet, hogy megmutathassa a munkatársának, a barátainak, és van, aki azért, mert kedves emlék számára egy napról, ami kicsit más volt, mint a többi – amikor szépnek látta magát. Mi is szerettük ezt a napot. Ősszel megismételjük.”

Forrás és fotó: Máltai.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .