„Magyarul köszöntött a Szentatya”

Fotó: Lambert Attila

 

A találkozó háromévenként esedékes, és a Szentszék valamennyi külképviseletének vezetője részt vesz rajta. Hogyan zajlik ez az esemény?

– Ferenc pápa 2013-ban vezette be ezt a gyakorlatot. Mindannyian méltányoljuk, emellett reméljük, a továbbiakban is tartani fogjuk ezt a ritmust, hogy háromévenként összegyűlünk. Az esemény hangulata kimondottan lelkipásztori; lehetőséget kapunk arra, hogy tanuljunk mások tapasztalataiból, valamint arra, hogy megértsük elöljáróinkat, és szorosabban tudjunk együttműködni.

Ilyenkor a pápa egyenként is köszönti Önöket?

– Igen, Ferenc pápa a június 14-ei, pénteki találkozó zárásaként egyenként is köszöntött bennünket, így az esemény majdnem két órán át tartott. Csodálom, hogyan tud időt szánni annak megteremtésére, hogy mindannyian otthon érezzük magunkat és szeressük szolgálatunkat.

Milyen volt az Ön találkozása Ferenc pápával?

– Egyedülálló. Amikor sorra kerültem, mielőtt bármit is mondhattam volna, a Szentatya magyarul köszöntött: „Isten hozta”. Nem találtam szavakat, főleg úgy, ha figyelembe veszem, azon a reggelen száznál is több apostoli nunciust fogadott, valamint százakkal, ha nem ezrekkel találkozik havonta! Azt, hogy Ferenc pápa emlékezett rám, és időt szakított arra, hogy felkészüljön egy magyar nyelvű köszöntésre, mélyen megindítónak találtam. Micsoda atyai és lelkipásztori szeretet! Soha nem fogom elfelejteni ezt a találkozást.

Mi Ferenc pápa legfontosabb üzenete a szentszéki diplomatáknak?

– A Szentatya előre megírt beszédét mindannyian megkaptuk. Habár nem olvasta föl nekünk, benne van minden, amit elvár tőlünk: legyünk az Egyház és az imádság emberei, elkötelezettek hivatásunkban, fegyelmezettek és szakmailag képzettek, jól informáltak annak az országnak a helyzetéről, ahol szolgálunk, és legyünk testvéri közösségben a fogadó ország püspökeivel. Mi az Egyház evangelizációs küldetésének szolgái vagyunk, és bátorítanunk is kell másokat, hogy eszerint cselekedjenek – mindenki saját hivatásának megfelelően. Emellett kiemelt figyelmet kell fordítanunk a szegényekre.

Mit adott Önnek a találkozó?

– Úgy érzem, bátorítást kaptam, hogy folytassam, amit eddig is tettem az egyházmegyék látogatásával, az intézményekkel és a kormányzattal való kapcsolatok ápolásával, az evangelizáció ösztönzésével, valamint a szegényekre fordított figyelemmel. Természetesen mindig van mit fejlesztenem ezeken a tevékenységeken. A folyamatos kihívások miatt mindig szükség van átalakulásra, ezért a hívek imáját, lelki támogatását és testvéri jótaná­csait kérem.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .