„Magyarországnak van a legnagyobb szíve…”

A jubileumi év mottója: „Magyarországnak van a legnagyobb szíve.” Ez a pozitív hír többek közt arra utal, hogy statisztikai adatok szerint több – földrengések vagy szökőár sújtotta térségben élőkért szervezett – gyűjtés alkalmával hazánk a segítséget nyújtó országok között az elsők között szerepelt az adományozás terén. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 1989. február 4-én alakult, s február 10-én jegyezték be egyesületként. A hazai segélyszervezet idei jubileumi ünnepségére hazánkba látogat Frá Matthew Festing, a Szuverén Máltai Lovagrend tavaly megválasztott nagymestere. Az új nagymester első hivatalos külföldi útja hazánkba vezet, jelezve, hogy a Rend nagyra értékeli a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkáját.

A jubileumi év folyamán az MMSz minden hónapban újabb akciót szervez – hangzott el a takarógyűjtési programmal megkezdett ünnepi esztendő megnyitó sajtótájékoztatóján. Legújabban a szolgálat – a Szociális és Munkaügyi Minisztériummal megkötött szerződés alapján – pályázatot hirdetett szociális alapellátásokban részesülő időskorú emberek számára lakhatási körülményeik részleges lakásátalakítással, illetve akadálymentesítéssel történő javítására. A pályázat beadási határideje 2009. február 23. hétfő éjfél. (A pályázat részletei a www.maltai.hu/idosbarat weboldalon olvashatók). A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Szuverén Máltai Lovagrend kilenc évszázados eszméje – „A hit védelme és a szegények istápolása” – szellemében jött létre. 1988 decemberében alakult meg Németországban Csilla von Boeselager báróné vezetésével (Ungarischer Malteser Caritas-Dienst), majd 1989. február 4-én Magyarországon Kozma Imre akkori zugligeti plébános vezetésével alakult meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesületet. A Szeretetszolgálat alighogy megalakult, máris történelmi események forgatagába került, és kormányszervek és társadalmi szervezetek partnerévé vált.  Húsz év alatt a „máltaiak” a szociális terület minden szegmensében megjelentek programjaikkal. Országszerte ismertté váltak tömegeket megmozgató hazai és nemzetközi akcióikkal, kreatívan megszervezett, a rászorulók érdekében végzett modellértékű tevékenységükkel.

Kozma Imre, az MMSz elnöke kérdésünkre elmondta, annak örülne, ha a „máltaiakról" az jutna az emberek eszébe, hogy mi, emberek akkor tartozunk össze, ha a másikat beengedjük az életünkbe. Ez nagy kockázatot is jelent, de a hívő, keresztény ember számára a szeretet az első parancsolat, ami azt jelenti, hogy minden embert elfogad: ettől kezdve figyel a másikra, alkalmazkodik hozzá, és tudja, hogy a másik életének sikere tőle is függ. A társadalomban ne csak szavainkkal hirdessük a szeretetet! A mostani válságot ebből a szempontból kegyelmi helyzetnek vélem: alkalmat ad arra, hogy a „szolidaritás” ne maradjon továbbra is csak üres szólam. Azok az emberek, akiknek az elmúlt években különösebb anyagi gondokkal nem kellett megküzdeniük – bár nem is éltek jólétben -, mára lejjebb csúsztak (s akik szegényebbek voltak, még mélyebbre kerültek). Azt tapasztalom – folytatja Kozma Imre -, hogy ezek az emberek közelebb kerültek egymáshoz; nem a lecsúszás miatt, hanem azért, mert jobban átérzik a szegények helyzetét. Egymásra találtak. „Hordozzátok egymás terhét” – olvassuk a Szentírásban. – S a gondokat, bajokat mindenki látja. Vecsei Miklós, az MMSz ügyvezető alelnöke a Szeretetszolgálat működéséről beszélt lapunknak. A feladatunk az, hogy programjainkkal bemutassuk az értékrendszerünkön alapuló megoldásokat, módszereket a társadalomnak: legyen szó a hajléktalan emberek között végzett utcai munkáról, gyerekek számára épített játszóterekről vagy a cigányság helyzetének javításáról. Megmutatjuk, hogy szerintünk mi lenne a segítés célravezető módja. Például a közelmúltban a mínusz húsz fokban éjszaka is nyitvatartottuk nappali melegedőinket, megszerveztük a hétvégi ellátásokat, sőt kiállítótermünket hajléktalan krízisszállóvá alakítottuk, hogy ott is melegedhessenek az emberek. Kulcsszavunk a jelenlét. Úgy gondoljuk, hogy a társadalom problémáit a közösségek oldhatják meg – a jó szociálpolitika dolga pedig az, hogy a közösségek felélesztésén munkálkodjék. A jubileumi év mottójáról – Magyarországnak van a legnagyobb szíve – szólva Vecsei Miklós hangsúlyozta, hogy ez a húszéves „Málta" üzenete: túl a statisztikákon napi tapasztalataink alapján is elmondhatjuk, hogy jó célok érdekében jó programok mentén képesek vagyunk összefogni, például legutóbb a forgalomból kivonásra kerülő egy és kétforintosok összegyűjtésére szervezett akcióban.

Az MMSz elmúlt húsz évében ez az összefogás történelmi jelentőségű eseményekben is megmutatkozott. 1989 augusztusában a keletnémet menekültek befogadásakor, illetve decemberben a romániai forradalom idején, majd 1991-ben a délszláv háborúban a magyarok nagylelkűségükről és szolidaritásukról tettek tanúbizonyságot. Magyarország egyik legnagyobb és legszélesebb körben tevékenykedő egyházi karitatív szervezete valamennyi megyében, mintegy háromszázötven helyen („máltai pontok”) tevékenykedik Magyarországon. A száznegyvenkét helyi csoportban, kétszázhárom intézményben ötezer aktív és körülbelül tizenötezer mozgósítható önkéntes, továbbá közel nyolcszáz alkalmazott munkatárs szolgálja a rászorulókat.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .