Magyarok Nagyasszonya-búcsú a nyíregyházi székesegyházban

Szentbeszédében Hortobágyi T. Cirill emlékeztetett arra, hogy Vaszary Kolos egykori pannonhalmi főapát, esztergomi érsek kérésére 1896-ban XIII. Leó pápa október második vasárnapjára külön ünnepet engedélyezett a magyar nemzet számára, a Magyarok Nagyasszonya ünnepét, melyet Szent X. Piusz pápa később áthelyezett október 8-ra.
A főapát a Szűzanyáról elmélkedve rámutatott, hogy életünkben a hit akkor lesz erős és tartós, ha bizalmas, élő kapcsolatban maradunk Istennel, ahogyan Mária is tette. A Szűzanya azért tudott hitből élni, mert meghallotta Isten neki szóló üzenetét, és tudta, mit vár tőle az Úr.
Hogyan tett szert erre a tudásra? Az angyal megszólította: „Üdvözlégy, kegyelemmel teljes, az Úr van teveled. (…) Ne félj, Mária! Kegyelmet találtál Istennél” (Lk 1,28–30). Mária pedig el-elgondolkodott az angyal szavain, s Isten igéje az elméjéből lassanként a szívébe hatolt. Miközben meditált rajta, elidőzött mellette, talán nem is értette, de elfogadta. Átadta magát Isten igéjének, a testét, a lelkét, a teljes lényét, a méhét is, így került áldott állapotba. Később is, egész élete során felidézte e szívébe vésett szavakat, vagyis bizalmas, élő kapcsolatban maradt Istennel – hangsúlyozta prédikációjában a pannonhalmi főapát.
Majd emlékeztetett arra, hogy Jézus, amikor a tömegből így szólították meg: „Boldog az anyaméh, amely téged hordozott, és boldogok az emlők, amelyek tápláltak!” (Lk 11,27), azt válaszolta: „Még boldogabbak azok, akik Isten szavát hallgatják és megtartják” (Lk 11,28).
Mi, akik hallgatjuk és megtartjuk Isten igéjét, ugyanilyen boldogok lehetünk – mutatott rá a szónok. – Isten igéjét a szívünkben hordozni, életünk eseményeit kiértékelni – ez lelki fejlődésünk Máriától tanult nagy lehetősége. Ha ezzel a lelkülettel közelítünk a megpróbáltatásokhoz, a tragédiákhoz – amelyek elérhetnek bennünket –, boldogok lehetünk. Isten nem azt ígérte, hogy nem lesznek gondjaink, ha hiszünk benne, hanem azt, hogy velünk lesz a bajban.
Ma, Magyarok Nagyasszonya ünnepén úgy áll előttünk a Szent Szűz, mint a beteljesedett életű, megváltott ember, aki Isten igéjét élete eseményeiben mindig a szívében hordozta, és a bajban is megtapasztalta, hogy az Úr vele van – fogalmazott Hortobágyi Cirill. – A történelmet alakítani nemcsak nagy tettekkel lehet, hanem hitből, bizalmas, mély istenkapcsolatból fakadó mindennapos vállalásokkal is. Erről szól Magyarok Nagyasszonya ünnepe. A mai nap üzenete mindannyiunk számára ez: hitből fakadó vállalást tenni, a döntésünk mellett megmaradni, igent mondani. Így, minden ember vállalása nyomán formálódik a történelem. Szükség van a hétköznapok hűségére.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .