Magyar támogatással épült iskola Észak-Irakban

Fotó: Kurddaily.com

 

A miniszter emellett gyógyszer-finanszírozási megállapodást írt alá az erbíli Szent József Klinikán. Balog Zoltán az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában elmondta, hogy a kurd autonóm kormány oktatási és megbízott vallásügyi miniszterével, Pistivan Szádikkal, valamint a Káld Katolikus Egyház erbíli püspökével, Basár Matti Vardával együtt avatta fel a Káld Katolikus Egyház által fenntartott iskolát, amely a magyar állam és a Magyar Katolikus Egyház együttműködésében összesen kétszázmillió forint támogatásból épült meg.
A Szűz Máriáról elnevezett, március 5-én átadott iskola több száz gyermeknek nyújt lehetőséget a tanulásra. Közöttük vannak születésüktől fogva ott élő és máshonnan elmenekült gyerekek is.
A fiatalok helyben maradásához a legfontosabb az, hogy meginduljon itt az oktatás, hiszen az a célunk, hogy helyben támogassuk őket, és ne okozzunk problémát Magyarországnak a tömeges migrációval – jelentette ki Balog Zoltán. – Segítünk a menekülést fontolgató családoknak abban, hogy itt tudjanak maradni, illetve ha már elmenekültek, visszatérhessenek az otthonukba.
A Szent József Klinikán aláírt megállapodás arról szól, hogy a magyar állam a következő hat, illetve nyolc hónapban támogatja az intézmény működését. Ebben a térségben ez az egyetlen, krónikus betegeket ingyenesen ellátó egészségügyi intézmény, és több ezer, részben helyi, részben menekült beteget gyógyítanak itt. „Ez szintén a helyben maradást segíti elő az észak-iraki kurd autonóm régióban” – jegyezte meg a miniszter. Balog Zoltán látogatást tett a keresztények lakta Telszkuf faluba is, ahol a magyar állam segítségével, a Magyarország Segít (Hungary Helps) programon keresztül ezer család otthonát építették újjá, valamint a közösségi házat és a templomot is. Bár a település nagyon közel esik a háborús frontvonalhoz, a lakosok már vissza tudtak térni a házaikba.
A program nem valamely nagy nemzetközi szervezeten keresztül, hanem közvetlenül juttatja el a segítséget a rászorulókhoz – mondta Balog Zoltán.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .