Magoncok és gyümölcsök

A Felvidéken a családot, a házasság intézményét fenyegető veszélyek miatt kerestek olyan megoldást, amely segítheti a családokat. Így jutottak el az 1995 óta függetlenül működő Házas Hétvége mozgalomhoz, amely leginkább Nyugat-Szlovákiában van jelen, Közép- és Kelet-Szlovákiát még nem sikerült elérniük. Ugyanakkor a Kassai főegyházmegyéből többen is járnak át Magyarországra a Házas Hétvége alkalmaira. Családterápiás foglalkozásokat is tartanak, ám ezekre sajnos sokan már csak akkor jönnek el, amikor az egyik fél határozottan ki akar lépni a házasságból.


Erdély és a Partium képviselői szerint a szemináriumokban a kispapok nem feltétlenül tanulják meg, hogy mi fán terem a család pasztoráció. Ezért is van szükség olyan kiegészítő képzésekre, ahol ezek az ismeretek is elsajátíthatók. A kezdetekről elmondták, hogy a rendszerváltás után tudatosan jártak át Magyarországra eltanulni azokat a mód szereket, melyek ezen a területen hasznosíthatók. Arról is beszámoltak, hogy nem elegendő elűzni a család felett tornyosuló fellegeket. Jó kertész módjára kis magoncokat is kell ültetni, melyek később hozzák majd meg a maguk gyümölcseit. Arra is figyelmet szeretnének fordítani, hogy családbarát plébániák jöjjenek létre. Tapasztalataik szerint a házas hétvégés párokra más területen is számítani lehet. Amellett, hogy jegyes kurzusokat, családkonferenciát és családtáborokat tartanak, a nehéz helyzetben lévőkről, az elváltakról és a magányosokról sem feledkeznek meg.

 

Délvidéken többek között a jubiláló házaspároknak rendeznek közös ünnepet, mellyel arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a házasság érték, s hogy manapság is lehet sok évtizeden át tartó hűségben élni. Nemrég a Vajdaságban a Magyar Nemzeti Tanács népesedési akciótervet fogadott el, melyben a katolikus egyháznak is szerepet szánnak.

 

A határon túli család pasztoráció szívét azok a lelkiségi mozgalmak jelentik, amelyek különös figyelmet fordítanak a családra. A beszámolók szerint legnagyobb hatása a Házas Hétvégének volt, de a MÉCS és a Schönstatt apostoli mozgalom is sokat tett azért, hogy a családokkal minél jobban és hatékonyabban tudjanak foglalkozni.

 

(A XX. Családkongresszusról Bíró László püspökkel készítettünk interjút, „Az ünnep eljön hozzánk” címmel, melyet e számunkban olvashatnak.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .