Logisztikai központ épül Székesfehérváron

fotó: Katolikus Karitász

 

A létesítmény alapkövét Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök és Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója mellett Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere; Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár; Törő Gábor országgyűlési képviselő és Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár tette le.
Spányi Antal püspök elmondta: a segélyszervezet 650 millió forintot nyert az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program egy pályázatán.
Az összegből a Székesfehérvár melletti Felsőzsolcán is építenek egy logisztikai központot, továbbá a már meglévő épületek felújításával és berendezésével kialakítanak egy, a regionális feladatellátást segítő koordinációs, képzési és önkéntesközpontot Pécsen.
A főpásztor hangsúlyozta, hogy a projekt megvalósításával a Katolikus Karitász több célt tűzött maga elé: a humanitárius tevékenység mellett a katasztrófa- és vészhelyzetkezelés ellátási hatékonyságának növelését és színvonalának javítását, valamint a tevékenységgel elért célcsoport bővülését.
Soltész Miklós államtitkár elmondta, hogy a kormány a segélyszervezeteknek mintegy 4,5 milliárd forint támogatást biztosít. A hat nagy karitatív szervezet 650-650, a három kisebb 200–200 millió forintos támogatásból hajthat végre fejlesztéseket. Az ország harmincöt településén, negyven helyszínen valósulnak meg beruházások. 2010-ben a karitatív szervezetek támogatása nem volt megfelelő, munkájuk nem volt összehangolva, ami a bodrogi árvíz és a vörösiszap-katasztrófa idején ki is derült. A politikus kifejtette: hosszú évek kellettek ahhoz, hogy a segélyszervezeteket olyan egységes rendszerbe szervezzék, ami az ország bármelyik részén gyors segítségnyújtást eredményez.
Fülöp Attila államtitkár hangsúlyozta: a Katolikus Karitász és az egyházak szociális feladatvállalása nem újkori jogszabá­lyokon nyugszik, hanem évezredes, évszázados működésük következménye. Ez a beruházás megmutatja, hogy a másokról való gondoskodás lehet nemzetstratégiai ügy, mert nemcsak fizikai értelemben vett építkezések valósulnak meg az országban, hanem a közösség morális építése, a másokért való felelősségvállalás is megmutatkozik a karitatív szervezetek munkájában.
Cser-Palkovics András polgármester arról beszélt, hogy Székesfehérvár egyik ipari parkjában a sok közepes méretű magyar vállalkozás mellett jól megfér majd egy szociális tevékenységet ellátó civil szervezet logisztikai központja. A városvezető rámutatott arra az összefüggésre is, hogy az önkormányzat a cégek által befizetett helyi adókból tudta 21 millió forinttal támogatni a Katolikus Karitászt a földterület megvásárlásában. A projektet Forgács József szakmai vezető mutatta be: a csaknem háromezer négyzetméteres telken megépülő 890 négyzetméteres csarnokban mintegy 800 négyzetméternyi lesz a raktározásra alkalmas terület. Így egyidejűleg akár 250 tonna élelmiszer vagy 250-300 tonnányi építőanyag is elhelyezhető lesz a központban.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .