Levélváltás internetről és függőségről

Számítógép-függőség nem létezik. A „kocka” (akinek a számítógép a legfőbb időtöltése – a szerk.) is ugyanolyan normális ember, mint bárki más. Mi jogon bíráljuk a másik hobbiját s szenvedélyét, mikor lehet (sőt valószínű), hogy mi se vagyunk sokkal jobbak?

Teljes mértékben megértem, hogy a szülők aggódnak, hogy gyermekeik elzárják magukat a külvilágtól – sajnos sokan meg is teszik –, de ennek megvannak az okai. Nem az internet miatt zárkóznak el. Az emberek azért zárkóznak el, mert a világ kegyetlen, az emberek nagy része udvariatlan, érzéketlen, modortalan vagy „bunkó”. S a civilizálatlanság nemcsak az ifjúságban van jelen, hanem sajnos a felnőttek körében is. Az emberek mindent a másiktól várnak el, de cserébe semmit se tesznek. Az internet a hibás mindezért? Szerintem nem.
Anonymus
 
Kedves Anonymus!

Akiket szüleik féltő aggodalommal figyelnek, hasonlóan érezhetik magukat, mint Ön. Jól tette, hogy végigolvasta számítógép-függőséggel foglalkozó oldalainkat, és arra a következtetésre jutott, hogy Ön nem függ ezektől. Amíg valaki rendesen tanul, dolgozik, valódi kapcsolatokban él, örömét, kedvteléseit, programjait megtalálja a számítógépes világon kívül, a gépet kiegészítő lehetőségként használja, és nem a gép, hanem ő maga határozza meg a mellette töltött időt, addig nincs baj.

S nem szabad sem az internetet, sem csak a fiatalokat hibáztatni azért, ha valaki túl sok ideig és nem csak jóra használja a számítógépet. Nekünk, szülőknek is nagyon jót tenne, ha megvizsgálnák rossz szokásainkat!

Ugyanakkor túl sok olyan fiatallal találkozom személyesen, vagy ismerem történetüket a szüleiken keresztül, akik már elvesztették a kontrollt a számítógép, viselkedésük és a szüleikkel, testvéreikkel, kortársaikkal való kapcsolat fölött, ezért az internet- és számítógépfüggőséget valódi jelenségnek kell tartanom.

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Fogadó Pszichoszociális Szolgálat
Telefon: 06-1/355-0337
Honlap: www.kimondhato.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .