Leküzdeni a szegénységet, építeni a békét

2009. január elsején lesz a béke 42. világnapja. Erre írt üzenetében XVI. Benedek pápa sorra veszi az emberiség legsürgetőbb kérdéseit. A nyomor emberek millióinak jogait tiporja sárba, és súlyosbítja a konfliktusokat. A szegénységet le kell küzdeni, hogy a világon megvalósítsuk a békét – szögezi le a pápa. Ugyanakkor a szegényeket nem tehernek, hanem testvéreinknek kell tekintenünk, fölismerve bennük Krisztus arcát.

A Szentatya aggodalommal állapítja meg, hogy tovább mélyült a szegények és a gazdagok közötti szakadék. Ezt mindjobban erősíti az élelmiszerválság, amely a rossz elosztás és a spekulációk következtében alakult ki. Hasonló a helyzet a jelenlegi pénzügyi válság esetében is, ezért olyan átfogó rendszerre van szükség, amely a rövid távú haszon helyett a közjót tartja szem előtt. Sok a teendő az olyan betegségek leküzdéséért is, mint a malária, a tüdőbaj vagy az AIDS. Ez utóbbi esetében a felelős szexualitásra való nevelésnek is nagy jelentősége van. Elfogadhatatlan az a törekvés, hogy a szegénységet a születések számának visszaszorításával kívánják megoldani, több millió magzat életét kioltva. A globalizációt a szolidaritás vezérelje! Le kell győzni a bűnözést! A személy teljes körű képzésére van szükség. Martino bíboros a pápai üzenet bemutatóján kitért arra is, hogy a tizenkilenc oldal terjedelmű szöveg a várhatóan röviddel újév után megjelenő szociális enciklikának mintegy a rövid tartalmi foglalata.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .