Lektorokat avattak Pécsett

Ezen az estén nem csupán a Pécsi Egyházmegye második püspökét ünnepelte a közösség, hanem azt a négy állandó diakónusnak készülő jelöltet is, akik a lektori fokozattal arra kaptak megbízást, hogy a jövőben felolvasóként hirdessék Isten igéjét.
Homíliájában a főpásztor „Az aratnivaló sok, de a munkás kevés” (Lk 10,2) evangéliumi részlethez kapcsolódva Szent Mór példamutató cselekedeteiről beszélt, és a közösségi szolgálatot teljesítő hívek jelentőségét hangsúlyozta. „Egyházmegyénk második püspöke az imádság, a tudomány és a szerzetesi lét embere volt, aki a rábízott nép szolgálatában állt. Szent Mór példája bátorítás számunkra. Az ima, az isteni jelenlét fölfedezése, a közösség szolgálata olyan feladatok, amelyek megjelennek a mindennapjainkban. Ezért is örülök, hogy ezen a szentmisén többen részt vesznek a Boldogasszony Imaszövetség tagjai közül, hiszen ők az imádság szolgálatával igyekeznek előmozdítani a Pécsi Egyházmegye javát. Ugyanígy öröm számomra az is, hogy itt vannak azok a testvéreink, akik a közösség szolgálatára vállalkoznak” – mondta az érsek.
A prédikáció után az avatási szertartással folytatódott a szentmise, majd agapé következett, melyen a diakónusjelöltek röviden beszámoltak arról, hogyan szolgálják a közösséget, és miként készülnek a januári szentelésre.
„A képzés utolsó évében vagyunk, egyre kevesebb lépcső van már hátra a diakónusszentelésig. Valamennyi avatási szertartás, amelyben eddig részesültünk, a szolgálatot erősíti, melyet mindannyian végzünk” – magyarázta Asztalos Gábor Tamás, majd elmondta, ő maga imádsággal, a Szentírás tanulmányozásával, valamint a mindennapi cselekedeteire való odafigyeléssel készül a szentelésre.
Priskin Zsolt diakónusjelölt szintén sajátos módon készül az előtte álló szolgálatra. „A képzés mellett idősek otthonában tartok igeliturgiát, és hitoktatást végzek egy középiskolában. Törekszem arra, hogy megtartsam az egyensúlyt a szolgálat és a családom között. Nagy öröm számomra, hogy mindenben támogat és mellettem áll a feleségem.”
A diakónusszentelés előtt álló Kovács Tibor is beszámolt az általa végzett szolgálatról. „Családosként évekkel ezelőtt fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy diakónusként szeretném szolgálni az Egyházat. A hivatástudatot Dohány Zoltán atya erősítette meg bennem. Bár a civil foglalkozásommal is a közösséget szolgálom, a gyógyítással diakónusként is szeretnék foglalkozni.”

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .