Lehet szentje a jegyeseknek is!

Szerelmes volt a jegyesébe. Rövid életét a „kiselejtezettek” mellett töltötte a ­XXIII. János pápa közösséggel. Ferenc pápa 2018. március 6-án elismerte hősi erényeit, Isten tiszteletreméltó szolgái közé iktatta, példaképnek állítva a fiatalok elé.

Alessandra Sabattini 1984. április 29-én, huszonhárom évesen hunyt el, amikor éppen a XXIII. János pápa közösség egyik találkozójára igyekezett. Oreste Benzi atya, a közösség alapítója tizenkét éves korától ismerte a lányt, aki Riminiben lakott, pap nagybátyja plébániáján. Már fiatalkorában gyakran látták őt az Oltáriszentség előtt éjjel vagy hajnalban, a földön ülve. A legnagyobb tisztelet sugárzott belőle. Két dolog jellemezte leginkább: az Isten utáni vágy, és az, hogy szomjazott az igazságra. Orvostanhallgató lett, sokat tett a kábítószerfüggőkért és a fogyatékossággal élőkért. Mindig szeretettel és irgalommal fordult a szenvedők felé. A halál is akkor érte, amikor betegeket látogatni indult. Elütötte egy autó, kórházba szállították, és három nappal később meghalt.
Öt évvel a baleset előtt lett Guido Rossi menyasszonya. „Amikor először mentünk el együtt valahova… Hova is menjen az ember, amikor először megy valahova a barátnőjével? Ő, aki egyébként életerővel teli, vibráló személyiség volt, egy temetőbe vitt el, hogy nézegessük az idős nénik arcát, akik az elfeledett sírokat látogatják” – mondta el egy, a TV2000-nek adott interjúban Sandra Sabattini jegyese. Hozzátette: meg akarta látni ezekben az elfeledett életekben az Úr jelenlétét, aki senkiről nem feledkezik meg. „A jegyesség ideje nem egyszerűen csak emberi öröm volt számunkra, hanem annak öröme is, hogy ez a kapcsolat egy magasabb terv része” – mondta Guido.
„Mindig nagyon szép kép élt bennem Sandráról Oreste atya elbeszélései nyomán, aki először látta meg benne az életszentséget” – mondta Stefano Vitali, aki meg van győződve arról, hogy 2009-ben Sandra közbenjárására gyógyult meg csodás módon a daganatos betegségéből. Vitali örömét fejezte ki amiatt, hogy megtörtént ez a fontos lépés a boldoggá avatás felé, és hogy az ifjúsággal foglalkozó szinódus küszöbén Sandra élete példaértékűvé válhat a fiatalok számára.
Vitali betegségét 2007-ben fedezték fel, vastagbélrákja volt, áttétekkel a nyirokcsomókon. A kemoterápiás kezelést követően sem javult az állapota, az orvos nem javasolta a műtétet. Oreste atya érdeklődött a négygyermekes családapa állapotáról, és amikor megtudta, milyen súlyos betegségben szenved, azonnal arra gondolt, hogy Sandrához fordul segítségért. Számos alkalommal kérte az emberektől, hogy imádkozzanak a közbenjárásáért Vitali gyógyulása érdekében. A második kemoterápiás kezelés elején Vitali eredményei hirtelen megmagyarázhatatlan módon javulni kezdtek. „Nem mondhatom neked azt, hogy csodáról van szó, mert nem vagyok hívő. Azt tudom mondani minden betegemnek, hogy mindig van remény, bármi megtörténhet” – mondta a kezelőorvosa a gyógyulását követően.
Oreste atya szerette úgy nevezni Sandrát, hogy „Isten szemlélője a világban”. 2006-ban azt mondta: „Vannak már szent életű házastársak, szent életű szülők. Nem lenne jó, ha volna egy szent életű jegyes is?”
Életszentségének bizonyítéka, hogy amikor 2009. április 22-én, halálának 25. évfordulóján földi maradványait át akarták helyezni, a koporsóban csak a ruhái maradványait találták meg. Francesco Lambiasi, Rimini püspöke ezt mondta a szentmisén: „A mag, ami Sandra volt, olyannyira a földbe hullott, hogy teljesen eloszlott benne… Sandrára is bízhatjuk a rimini fiatalok hitéért való közbenjárást.”
Egy barátnője így emlékezik vissza a jegyespárra: „Guido iránti szerelmét mindenki tisztelettel nézte. Leveleztek egymással, volt egy naplójuk. Viccelődtünk rajtuk, mert szabadidejükben elmentek a vidéki temetőkbe, hogy a sírköveket és az idős özvegyasszonyok arcát nézegessék. Halála után elkeseredtünk, és találkoztunk lelkivezetőjével, Nevio atyával. Sandra annyi jót tehetett volna másokért, azt kérdeztük: miért történt ez a tragédia? Aztán megértettük, hogy az Úr úgy gondolta, életének ezt a szakaszát beteljesítette.”

Thullner Zsuzsanna
Forrás és fotó: Famigliacristiana.it

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .