Lehet-e továbbra is gluténmentes ostyával áldozni?

Fotó: ostyaellato.hu

 

A világi sajtó Robert Sarah bíboros, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció prefektusa június 15-én kiadott, püspököknek címzett körlevelével kapcsolatban írt a fenti kérdésről. A levél témája az Eucharisztia ünneplésekor használható kenyér, illetve bor alapanyaga. Pontosan miről rendelkezik ez a dokumentum?

– A szentmisében használt ostya és bor anyagát a Hittani Kongregáció határozza meg. A hivatal 1982-ben már nyilatkozott az ügyben, hogy lehet csökkentett gluténtartalmú, vagyis glu­tén­men­tesnek nevezett ostyával is misézni, de mindenképpen búzalisztből kell készíteni azt. Ugyanígy a borral kapcsolatban is meghatározták, hogy alkoholérzékenység esetén, vagy ha valakinek tilos alkoholt fogyasztania, erjesztetlen musttal is bemutatható a szentmise. A kongregáció 1995-ben, egy akkor felmerült kérdés kapcsán megerősítette ezeket a rendelkezéseket, azzal együtt, hogy csak az áldozhat glu­tén­men­tes ostyával, akinek erre igazolt egészségügyi indoka van. Ugyanez a helyzet a musttal való misézéssel kapcsolatban is. Ezek tehát nem szabadon választható lehetőségek. 2004-ben is ezeket az előírásokat erősítette meg a kongregáció. Az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció mostani körlevele egy figyelmeztetés, hogy ezek a rendelkezések ma is érvényben vannak. A levelet annak érdekében fogalmazták meg, hogy ne mondjunk le az Eucharisztia anyagának tisztaságáról. Újdonságot az a mondat jelent benne, amely biztatja a nemzeti püspöki konferenciákat, hogy országos szinten szavatolják a liturgikus alapanyagok megfelelő előállítását.

Miért fontos kérdés az, hogy miből készül a szentmisében használt ostya és bor?

–  Az Egyház szeretne hűséges maradni a jelszerűségben: Jézus búzakenyeret és szőlőből készült bort vett a kezébe, ezért mi sem valami mással kívánjuk bemutatni a szentmiseáldozatot. A másik szempont a tisztelet, amely mindig is fontos volt a liturgiában használatos eszközökkel és anyagokkal kapcsolatban. Vagyis, hogy az Eucharisztia alapanyaga legyen olyan búza, amit tisztán is kezelnek, és olyan bor, amely méltó, jó alapanyagból készült, amiben nincsenek mesterséges anyagok. A Római Misekönyv Általános Rendelkezései azt is előírja, hogy az ostya legyen frissen készült, vagyis ne legyen romlott, avas. Ez nem azt jelenti, hogy naponta kell sütni, és persze nem az élvezeti értéke a lényeges, hanem az, hogy jó minőségű legyen.

A Főegyházmegyei Ostyaellátó is forgalmaz gluténérzékenyek számára készült ostyát. Pontosan mit jelent ez a megnevezés?

–  Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye azért tartja fenn ezt a belső, egyházmegyei ellátó intézményt, hogy a szentmiséhez biztosítsa az ellenőrzött alapanyagokból és eljárással készült ostyát, amely megfelel az Egyház előírásainak. A magyar búzát feldolgozó Szabó Malomban őrölt lisztből készítjük az ostyát. Mi magunk glu­tén­men­tes ostya előállítására nem vállalkozunk, hiszen nagyon szigorúak az előírások, például nem lehet olyan helyiségben készíteni, ahol egyébként normál liszttel is dolgoznak.
Fontos tisztázni, hogy amit a köznyelvben glutén­men­tes­nek nevezünk, az valójában csökkentett gluténtartalmú termék. Magyarországon az előírások szerint a 20 mg/kg vagy annál alacsonyabb glu­tén­tar-talmú terméket nevezhetjük gluténmentesnek. Ez az ostya sem teljesen mentes a glu­téntól, hiszen az egyházi előírások szerint búzából készül, de annyira alacsony benne a glutén mennyisége, hogy már nem okoz egészségügyi zavart. 2007 óta forgalmazunk ilyen ostyát – korábban Olaszországból szereztük be, most pedig Lengyelországból, egy olyan egyházi ostyasütödéből, amely mindenféle igazolással és bizonyítvánnyal rendelkezik arról, hogy az előírásoknak megfelelően jár el az ostya készítésénél. Azaz az ilyen módon elkészített glutén­men­tes ostyával, ahogyan eddig is, ma is lehetséges a szentáldozáshoz járulás.
Tíz éve bárki, plébános vagy magánszemély is vásárolhat ilyen ostyát a Főegyházmegyei Ostyaellátó weboldalán vagy helyben, a Haller utcában. Ez tehát nem új keletű dolog, és az Egyházban korábban is adott volt a lehetőség arra, hogyha valakinek az ostya fogyasztása egészségügyi problémát okoz, akkor a bor színe alatt áldozzék.

Hogyan járjon el az a hívő, aki gluténérzékeny?

–  Ha valaki ilyen problémával küzd, és szeretne áldozni, mindenképpen jelezze előre a papnak. Abban a templomban, ahova az illető rendszeresen jár, a plébános beszerzi a gluténmentes ostyát, és azt külön tartóban tartja a tabernákulumban, illetve a szentmisén is külön kezeli. Ha az illető nyaral, akkor érdemes ilyen ostyát magával vinnie. A szentmise előtt így odaadhatja a papnak, hogy azt is konszekrálja.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .